Turkije opent grens voor Koerden Syrië

Foto AFP

Duizenden Syrische Koerden zijn vrijdag naar Turkije gevlucht voor de extremistische sunnieten van de Islamitische Staat (IS). Die zijn aan een opmars bezig in het Koerdische gebied in Syrië. Ze hebben in drie dagen meer dan twintig dorpen veroverd en de grote stad Ayn al-Arab, pal bij de grens met Turkije, omsingeld.

Koerdische leiders waarschuwen voor een massaslachting. Ze vragen gewapende Turkse Koerden om te komen helpen en doen oproepen voor internationale militaire bijstand. De president van de Koerdische autonome regio in Irak, Masoud Barzani, vraagt de internationale gemeenschap ‘alle mogelijke middelen’ in te zetten om te voorkomen dat Ayn al-Arab, ‘Kobani’ in het Koerdisch, in handen van de strijders van IS valt.

De noodkreet van de Syrische Koerden komt terwijl de Amerikanen kijken of zij een rol kunnen spelen in het geplande offensief tegen IS in Irak en Syrië. Samenwerken met de Syrische Koerden ligt moeilijk vanwege hun banden met de verboden Turks-Koerdische guerrillabeweging PKK. NAVO-lid Turkije vreest dat wapens voor de Syrische Koerden om IS te bestrijden, daarna over de grens in Turkije kunnen worden gebruikt.

Om de uitwisseling van wapens en strijders tussen de Turkse en Syrische Koerden te bemoeilijken had Turkije de grens tussen beide gebieden gesloten. Vrijdag besloot de regering de overgangen te openen om vluchtelingen door te laten. De waardering voor de Syrische Koerden is gegroeid door hun strijd tegen IS. (NRC)