Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Games

‘Onderzoek naar gesjoemel bij Staatsloterij’

Foto ANP / Koen Suyk

Bij meerdere trekkingen van de Staatsloterij is mogelijk gefraudeerd. De Kansspelautoriteit heeft aanwijzingen dat regels zouden zijn overtreden en is een onderzoek begonnen. Ex-medewerkers vrezen volgens de Volkskrant dat er wordt gerotzooid met de uitslag van de grootste loterij van Nederland.

De toezichthouder plande een inval bij de Staatsloterij na een vooronderzoek dat deze zomer begon, maar zag daarvan af nadat de organisatie lucht kreeg van het onderzoek. Daardoor leek een inval bij voorbaat kansloos en werd ervan afgezien.

De systemen van de Staatsloterijen worden beheerd door Intralot. Dat in Amsterdam gevestigde Griekse bedrijf zou de informatiebeveiliging niet op orde hebben, zo staat volgens de krant in een rapport van PricewaterhouseCoopers (PWC) uit 2011. Vier oud-medewerkers beweren dat het door het lek mogelijk is in de database met verkochte loten aanpassingen te doen, waardoor eigen loten kunnen worden toegevoegd.

Zeker twee trekkingen, die in januari en die van Koningsdag, zijn niet volgens de regels verlopen. De Staatsloterij beweert de fouten voor de trekking te hebben gecorrigeerd.

De Staatsloterij laat in een reactie weten dat er inderdaad een onderzoek plaatsvindt, maar betwist dat er “onwenselijke praktijken hebben plaatsgevonden” zoals in het krantenartikel wordt gesuggereerd.

“Van manipulatie van de trekkingssystemen is, voor zover de Nederlandse Staatsloterij thans kan overzien, geen sprake.”

Intralot zegt in de krant dat de systemen aan alle eisen voldoen. De Kansspelautoriteit doet toch een onderzoek.

“Het is onze wettelijke taak om consumenten te beschermen en te informeren.”

(Novum)