Opinie

Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Economie

mini-opinie

Te vaak blijven gesprekken hangen in kabbelend gekeuvel. Maak ze spannender: snijd een spraakmakend onderwerp aan. nrc.next helpt.

Stelling: Een nieuw Belastingstelsel maken is zó makkelijk

Als volgt, en het gaat in op 1 januari 2015: iedereen boven de 18 jaar mag per maand 2.015 euro verdienen, vrij van belasting en premies (2.016 euro in 2016, etc. – simpel te onthouden). Verdien je minder dan 1.015 euro, dan krijg je het ontbrekende geld vanzelf aangevuld uit de ‘staatskas’. Ziezo: AOW, bijstand en honderden andere uitkeringen en toeslagen kunnen we schrappen. Inderdaad, van 1.015 euro kun je moeilijk rondkomen – maar ‘bijklussen’ loont, 100 procent voor jezelf tot het dubbele bedrag zo’n beetje. Tot zover maatregel 1. En 2: van alles wat je verdient boven de 20.015 euro per maand gaat 80 procent naar de belasting. Zakkenvullers en andere nouveaux-riches vluchten maar naar België, dat versleten land van ‘private wealth, public poverty’. Opgeruimd staat netjes.

Stelling: Ahmed Aboutaleb discrimineert.

De burgemeester van Rotterdam kwam met het onzalige plan bij wedstrijden Feyenoord-Ajax de uitvakken vol te proppen met vrouwen en kinderen. (Gaat niet door, want Aboutaleb kan niet garanderen dat Ajax-minnende kleuters een potje voetbal in de Kuip overleven – dit terzijde.) Dat hij denkt hiermee het probleem van supportersgeweld te hebben opgelost, getuigt van weinig inzicht. Maar het is vooral beangstigend dat hij de échte voetbalsupporter uitsluit: de Blanke Heteroseksuele Man. Juist als Marokkaan moet hij weten dat discriminatie écht niet kan!

Stelling: Ebola is er voor ons eigen bestwil.

De wereldbevolking groeit te hard. Er is te weinig quinoa om al die 7,2 miljard mondjes te voeden. Het wordt, kortom, te druk, waardoor de kwaliteit van het leven er zeer op achteruit zal gaan. Een succesvolle epidemie kan dit probleem in één klap oplossen. Het bestrijden van ebola is daarom vooral een egoïstische daad.

Stelling: ‘Korte meningen’ hoeven heus niet altijd bot te zijn.

Je kunt, ‘kort door de bocht’, ook wel eens iets beweren waarmee je hele diepzinnige gedachten aanboort. Zoals, eh ... volgende week meer.

Stelling: Jammer dat de Schotten zich niet hebben afgesplitst.

Zo wordt het niks met het Limburgse nationalisme, dat beslist de wind in de zeilen had gekregen als de Hooglandse doedelzakken voor zichzelf waren begonnen. Nu zullen we zelf de band moeten doorsnijden met die corrupte blindedarm langs de Maas.

Stelling: Kill het woord chill.

In de krant van donderdag beklaagde een lezer zich over een ikje, waarin het woord ‘kankerchill’ had gestaan. We zouden dat niet meer moeten gebruiken, want kwetsend voor mensen met die ziekte. Máár: als er geen ‘kanker’ voor staat, zouden we het woord ‘chill’ niet meer moeten gebruiken. Foeilelijk! Dit spreken we af: voor iedere keer dat je chill zegt, maak je een euro over naar het Koningin Wilhelmina Fonds. Dan is dat k-woord zo de wereld uit.

Vraag: Wie noemt zijn kind nou Bokke of Twirre?

In een ander ikje lazen we dat jongetjes in kakkring tegenwoordig namen krijgen als Senne, Soete, Doeke, Borre, Tieme, Melle, Peppe, Fedde, Bokke en Twirre heten. Eerlijk gezegd: wij denken dat dit ikje verzonnen is. Of we hopen het in ieder geval.

en Merlijn Kerkhof