Medelijden met een keeper bestaat niet

Tijdens de Klassieker zondag zijn alle ogen gericht op Vermeer. De doelman die van Ajax naar Feyenoord ging mag nu geen fout maken. „Hij heeft wel lef.”

vvvvvv

Erwin Mulder steekt nog maar net zijn hoofd uit de spelerstunnel of een paar honderd meegereisde Feyenoordfans scanderen in het Estadio Ramón Sánchez Pizjuán direct zijn naam.’Mulder is een Feyenoorder! Mulder is een Feyenoorder’, zingt de delegatie van het Legioen bij de laatste training voor het duel met FC Sevilla. Mulder, sinds kort gedegradeerd tot tweede doelman, klapt dankbaar terug naar de supporters. Kenneth Vermeer ziet het tafereel met een glimlach aan. „Ach”, zegt de nieuwe Feyenoord-doelman een dag later na de 2-0 nederlaag. „Ik vind het prima dat de fans Erwin steunen. Ik denk dat het publiek achter iedere speler staat.”

Vermeer moet als ex-Ajacied eerst in het shirt van Feyenoord presteren wil de Rotterdamse achterban een Amsterdamse doelman in de armen sluiten. In zijn eerste Europese optreden voor Feyenoord verricht hij enkele knappe reddingen, maar kan niet voorkomen dat Sevilla twee keer uit een vrije trap scoort. Zo begint zijn tijdperk in Rotterdam-Zuid met twee nederlagen op rij – vorige week verloor Feyenoord thuis met 2-1 van Willem II.

Zondag in de Klassieker zijn alle ogen gericht op de doelman die nu geen fout mag maken. Vermeer kan het Legioen voor zich winnen als hij zijn nieuwe werkgever in de Kuip aan een zege helpt tegen zijn oude werkgever, aartsrivaal Ajax. Maar een blunder zal hem niet snel worden vergeven. „Aan een verlies denk ik niet”, zegt hij op rustige toon in de hoofdstad van Andalusië, terwijl reservedoelman Mulder een tas vol materiaal naar de spelersbus sjouwt. „Slapeloze nachten heb ik er zeker niet van. Ik wil juist van de Klassieker genieten.”

Het is dit weekeinde een jaar geleden dat Vermeer zijn laatste grote fout maakte als eerste keeper van Ajax. Na de met 4-0 verloren uitwedstrijd tegen PSV was voor Ajax-coach Frank de Boer de maat vol. Hij wist dat zijn beslissing hem op de bank te zetten Vermeer – toen in de race om eerste keeper van Oranje te worden – het WK kon kosten. „Maar ik ben trainer van Ajax. Ik vind iedereen even aardig, maar topsport is keihard”, zei De Boer.

Ajax-doelman Jasper Cillessen zag Vermeer in die tijd van nabij worstelen. Hij wreef het er niet in bij zijn concurrent, maar zei ook niet ‘kop op’. „We weten allebei hoe het werkt, hoe we er in staan. Het heeft geen zin om een show op te voeren. Dat merkt die ander meteen”, zegt Cillessen in een gesprek na de uitlooptraining donderdag op sportcomplex De Toekomst. „Ik heb hem nooit de grond in willen stampen. Ik heb altijd hard getraind. Voor mezelf getraind, maar niet negatief naar hem toe. Ik heb niet extra hard ballen ingeschoten om hem een klotengevoel te geven. Gewoon met gezond verstand. Doordeweeks wat meer druk erop, maar richting het weekeinde moet hij met een goed gevoel richting de wedstrijd gaan. Je hebt toch iedereen nodig in de titelstrijd.”

De Boers ingrijpende besluit tot een keeperswitch was achteraf gezien de opmaat voor de spectaculaire overstap van Vermeer drie weken geleden naar Feyenoord. Diens zaakwaarnemer vroeg Marc Overmars, directeur voetbalzaken van Ajax, om een transfersom op papier te zetten voor een overgang naar een binnenlandse club. Binnen tien minuten kreeg Ajax een transferverzoek terug, met Feyenoord als kopende partij. Daar hadden ze geen rekening mee gehouden in Amsterdam. Genaaid? Misschien, maar dan heeft Ajax het wel laten gebeuren.

De Boer heeft „te veel respect” voor Vermeer om nu om zich heen te gaan slaan. Het was dus geen psychologische oorlogsvoering toen de Ajax-trainer zijn doelman Cillessen woensdagavond, na het gelijkspel tegen Paris Saint-Germain, uitgebreid complimenteerde omdat hij „zo betrouwbaar” is. „Zo geef je rust aan een team” – precies wat Vermeer in zijn laatste weken als eerste doelman van Ajax niet kon brengen. En daags daarna zei De Boer – gevraagd naar de zwakke plekken van de nieuwe Feyenoord-doelman – dat Vermeer in goeden doen geen zwakke plekken heeft. „Als hij die ballen maar niet los laat.” Precies wat Vermeer in zijn laatste weken als eerste doelman van Ajax dus wel deed.

Laat onverlet dat Vermeer fantastische wedstrijden heeft gekeept voor Ajax. De Boer heeft hem altijd „katachtiger” gevonden dan Cillessen. Neem het uitduel in de Champions League tegen Olympique Lyon(0-0), eind 2011. Vermeer was onverslaanbaar. En vorig seizoen nog, de halve finale in het bekertoernooi tegen AZ. Penalty gestopt, nog een aantal wereldreddingen. Het was een half jaar na zijn demotie tot tweede keeper en hij stond alleen in het bekertoernooi nog op doel. „Met hard trainen, Gods wil en positief blijven” had Vermeer zich opgericht. Hij gaat het nodig hebben komende zondag.

Bij Ajax heerst geen bitterheid jegens Vermeer, zegt Cillessen. „Kenneth was een fantastische persoonlijkheid in de groep, zijn lach hoorde je door de kleedkamer galmen. Iedereen gunt hem het beste. Als het een eikel was, dan is het misschien anders bij zo’n overstap.” Ook Cillessen vindt het onnodig te proberen Vermeer in de aanloop naar de Klassieker uit zijn evenwicht te brengen. „Ik ga hem niet via de media dingen toedichten. Dan stuur ik hem wel direct een bericht, maar ook dat gaat niet gebeuren. We weten wat de belangen zijn. We gaan elkaar niet bellen: hoe voel jij je vandaag?”

Het was op een zaterdagavond drie weken geleden dat Vermeer aan Cillessen vertelde dat er wat speelde. „Ik vroeg hoe het ervoor stond met zijn zoektocht naar een nieuwe club”, zegt Cillessen. „Hij zei dat hij zo goed als zeker wegging, maar vertelde niet waarheen. Ik heb niet doorgevraagd, hij zei dat hij het nog even voor zich wilde houden.” Rond de verloren uitwedstrijd tegen FC Groningen werd het bekend: Feyenoord dus. Cillessen: „Wel lef van Kenneth, het is geen makkelijke stap. Op het moment dat het naar buiten kwam was er meteen veel weerstand, van zowel de Ajax- als de Feyenoord-kant. Hij is gewoon mee teruggegaan in de bus van Groningen naar Amsterdam. Familieleden stonden hier op hem te wachten, toen is hij vertrokken.”

Cillessen zou het zelf niet snel gedaan hebben. Hij is een man van De Treffers uit Groesbeek, zal dus nooit naar Achilles ‘29 gaan. Hij is een man van NEC, zal dus nooit voor Vitesse spelen. En hij is een man van Ajax, dus zal niet snel naar Feyenoord gaan. Toch is er begrip voor Vermeers keuze, zelfs al is het Feyenoord geworden. „Laten we eerlijk zijn: hij is te goed om op de bank te zitten. Ik heb ook in die situatie gezeten, ik snap dat je dan weg wil. Alleen bij mij was het nooit concreet, dan hoef je geen keus te maken.”

Maar Vermeer moest en zou weg, ook al heeft hij met de move naar Feyenoord alle schepen achter zich verbrand. Alles om een nieuw seizoen als reservekeeper te voorkomen. De keeper heeft woensdagavond „kleine stukjes” van het Champions-Leagueduel tussen Ajax en Paris Saint-Germain gezien, maar zijn hart klopt nu voor de Stadionclub. „Ik voel me thuis bij Feyenoord”, zegt hij zonder omhaal van woorden. „Ik heb niet veel tijd nodig om me aan te passen. Het speelt ook mee dat ik de meeste jongens natuurlijk al wel kende.” Als tegenstander, bedoelde Vermeer, maar dat zei hij er niet bij.

Zo zien de Feyenoorders hem inmiddels al niet meer. Aanvoerder Jordy Clasie: „Ik moet Kenneth mijn complimenten geven. Als je als keeper van Ajax naar Feyenoord komt dan weet je dat veel mensen druk op je gaan leggen. Dat hij geen fouten mag maken. Kenneth is gewoon een goede keeper. Als hij niet zo’n goede dag had gehad tegen Sevilla had je zomaar met 3-0 of 4-0 kunnen verliezen.” Trainer Fred Rutten sloot zich daarbij aan: „Vermeer heeft ons in de tweede helft gered.”

En Erwin Mulder? Arme Erwin Mulder. Hij was totaal overrompeld door de komst van Vermeer en werd door technisch directeur Martin van Geel van Feyenoord nog even voor de camera nog even opgewezen dat hij zich „onvoldoende ontwikkelde”.

Cillessen ziet het vanuit Amsterdam met leedwezen aan. „Ik ken Erwin ook wat langer uit het Gelderse, hij komt uit Pannerden ik uit Groesbeek. Ik heb hem vaak meegemaakt, dit is vervelend voor hem. Maar het is een harde wereld. Niet veel mensen hadden medelijden met mij toen ik op de bank zat. Zo is het ook.”

    • Bart Hinke
    • Koen Greven