Luchtlandingen Driel en Ede verstoord door mist

Het is druk op de mistige Ginkelse Heide tijdens de zeventigste herdenking van Market Garden. Foto ANP / Remko de Waal

De luchtlandingen in Driel in het kader van de herdenkingen van de operatie Market Garden in 1944 zijn vanochtend geschrapt vanwege de dichte mist. Een deel van de parachutisten in Ede kan wel springen, maar dat zullen er maar vijfhonderd zijn in plaats van de geplande duizend. Dat bevestigt een woordvoerder van de organisatie.

Een groot deel van het land werd vanochtend gehuld in dichte mist. Bij Eindhoven Airport waar de vliegtuigen met de parachutisten opstijgen is het zicht voldoende, maar op de landingsplaatsen niet. Naast de parachutesprongen zouden ook een aantal historische vliegtuigen overvliegen. Dat gaat ook niet door.

Drukte verwacht rond herdenkingen Market Garden

Bij de evenementen rond Market Garden wordt dit weekend veel drukte verwacht. Een colonne van zo’n 350 militaire voertuigen trekt vandaag over de ‘Hell’s Highway’ van Veghel naar Nijmegen. Morgen steken Amerikaanse militairen in Nijmegen de Waal over, op de plek waar hun voorgangers dat zeventig jaar geleden deden. Vanwege de verwachte drukte raadt de gemeente Nijmegen toeschouwers aan met de fiets te komen.

Operatie Market Garden was het grootste geallieerde offensief op Nederlands grondgebied tijdens de Tweede Wereldoorlog. De operatie duurde acht dagen en begon op 17 september 1944. Doel was om alle bruggen van de Belgische grens tot aan Arnhem te veroveren, om zo een bruggenhoofd in de Duitse linies te vestigen. Hierdoor zouden de Duitsers in het westen van Nederland worden afgesloten van hun kameraden. Ook zou belangrijke industrie in het Rijngebied binnen handbereik van de geallieerden komen.

Het luchtoffensief (Market) en het grondoffensief (Garden) moesten naadloos op elkaar aansluiten. Dat lukte slechts gedeeltelijk. Uiteindelijk werd de Rijnbrug bij Arnhem niet ingenomen. Hierdoor stuitte de opmars van de geallieerden bij Nijmegen. De slag wordt gezien als het begin van de bevrijding van Nederland. (Novum)