Kiev en separatisten akkoord over bufferzone

(Vlnr) Alexander Zakharchenko, separatistenleider in Donetsk, Igor Plotnitsky, separatistenleader in Loegansk, de Russische ambassadeur in Oekraïne Mikhail Zurabov, de voormalige Oekraïense president Leonid Kuchma en de afgevaardigde van de OVSE Heidi Tagliavini in Minsk na afloop van het gesloten akkoord. Foto AP / Sergei Grits

De separatisten en Oekraïne zijn het eens geworden over een bufferzone, de terugtrekking van buitenlandse strijders en het afzien van gebruik van zware wapens.

De beide partijen voerden gisteren urenlang gesprekken over de voorwaarden, die daarmee het bestand dat 5 september werd gesloten handen en voeten te geven. Ondanks een reeks schermutselingen bij Marioepol en Donetsk houdt het staakt-het-vuren nog steeds stand.

De afspraken houden in dat beide partijen hun artillerie minstens vijftien kilometer zullen terugtrekken van elkaar, waardoor een bufferzone van dertig kilometer ontstaat.
De zwaardere wapens zullen nog verder worden teruggetrokken zodat men niet meer in staat is elkaar te raken.

OVSE ziet toe op naleving afspraken

Ook is afgesproken dat er geen mijnen meer worden gelegd en dat er geen gevechtsvliegtuigen meer boven het gebied zullen vliegen. Buitenlandse strijders, een diplomatieke verwijzing naar de aanwezigheid van Russische troepen aan de kant van de separatisten, zullen zich ook afzijdig houden.

De afspraken zullen binnen een dag ingaan. De OVSE zal toezien op de naleving van de afspraken, schrijft persbureau AP. De rebellenleider uit de regio van Loegansk zei over het akkoord:

“Het moet de bevolking een gevoel van veiligheid geven.”

Het Oekraïense parlement nam twee dagen geleden een wet aan die de regio in het oosten van het land de komende drie jaar meer autonomie geeft.

    • Anouk Eigenraam