Het onderwerp is niet weg

None

„Markten haten onzekerheid. In die zin is de Schotse uitslag goed nieuws. De tijden zijn economisch en politiek al woelig genoeg. Bijkomende turbulentie had zwaar kunnen wegen op het beleggerssentiment. Vooral vanwege het besmettingsgevaar naar andere ‘opstandige’ regio’s – de Spaanse rente ontspande na het Schotse ‘Nay’. Een tegenovergestelde uitslag zou het Catalaanse vuur opgepookt hebben. Toch kunnen golven van nationalisme in het hart van Europa regelmatiger en prominenter voorkomen. Voor beleggers is dit een politiek risico waar tot voor kort weinig rekening mee werd gehouden. Dat kan periodiek gaan meetellen. Temeer omdat de betreffende regio’s vaak de pijlers zijn van de nationale economie waar ze toe behoren. Hun onafhankelijkheid zou Europa opzadelen met een aantal achterblijvende economische kneusjes. En daar hadden en hebben we er al voldoende van.”