Haar lengte dient een hoger doel

Je zou de oude Cruijff er eens naast moeten zetten, met dat oude hoofdje omhoog kijkend naar Robin, 1 meter 92 lang – als ze niet springt. Een nieuwe tijd, een nieuwe De Kruijf. De volleybalster is toch al gewend om hoog boven de massa uit te steken. Deze zomer werd ze kampioen van Italië met Piacenza , waarna ze verkaste naar Vakifbank Istanbul. De Turkjes en Italiaantjes op straat wrijven nog steeds over hun nek. Maar al die lengte dient een hoger doel. Als De Kruijf blokkeert, zweven haar handen 299 meter boven de grond. En als ze smasht, gebeurt dat nog 15 centimeter hoger.

Maar het is nog zomer, en dan zit De Kruijf bij Oranje. Daarmee trekt de op Bevrijdingsdag 1991 geboren blokkeerster een paar weken naar Italië, waar het Nederlands team dinsdag aantreedt tegen Kazachstan in de eerste wedstrijd van het WK. Daar staat ze tegenover Alena Omelchenko. Die is drie centimeter langer, maar smasht drie centimeter lager. Want groeien alleen is niet genoeg.

    • Arjen Fortuin