‘Haagse jihadisten planden aanslag op kantoor Europese Commissie’

Vlaggen voor hoofdkantoor van de Europese Commissie.
Vlaggen voor hoofdkantoor van de Europese Commissie. Foto ANP / Lex van Lieshout

Jihadisten uit Den Haag zouden plannen hebben gemaakt om een aanslag te plegen op het kantoor van de Europese Commissie (Brussel). Dat meldden bronnen aan de NOS. De Belgische justitie zou aanwijzingen voor de aanslag hebben gezien.

Het gaat om een man en een vrouw, allebei van Turkse afkomst. Begin augustus zouden ze op het Brusselse vliegveld Zaventem zijn gearresteerd toen ze terugkwamen uit Turkije. Vermoed wordt dat de twee in Syrië zijn geweest. Volgens de Belgische justitie hebben ze deel uitgemaakt van een terroristische groepering, terrorisme gefinancierd en de wapenwet overtreden.

relaties met jihadisten

Het tweetal zou (volgens bronnen) bij een terroristische groepering horen, die een aanslag beraamde op de Europese Commissie. De Belgische justitie bevestigt dit niet. In hun appartementen in Brussel, waar de twee ook vaak verbleven, heeft justitie wel jihadistisch materiaal, vuurwapens en een kogelwerend vest aangetroffen.

De Belgische krant De Tijd schreef eerder vandaag dat in de afgelopen maanden al meerdere aanslagen van (ex-)Syriëgangers en IS-sympathisanten zijn voorkomen. Die informatie zou bewust zijn verzwegen door de veiligheidsdiensten en justitie. Over de doelwitten wist de krant geen details.