Gunstig voor de markt

„Deze uitslag is gunstig voor financiële markten, want beleggers houden niet van onzekerheid. Dit zag je al voor de uitslag vooral op de valutamarkten: het Britse pond daalde in waarde, de Britse rentecurve werd iets steiler. Na de uitslag reageerden financiële markten opgelucht: het pond steeg meteen ten opzichte van de euro, de dollar en andere valuta’s, en ook de Europese beurzen klommen. Goud daalde in waarde. Een onafhankelijk Schotland zou hebben geleid tot een uittocht van Schotse financiële instellingen richting Londen, met banenverlies tot gevolg. Ook elders in Europa is men opgelucht, want afsplitsing had ook implicaties kunnen hebben voor Catalonië en delen van Noord- Italië. De markten zullen zich weer richten op de economie en het monetaire beleid. De discussie verschuift naar de vraag of de Britse rente omhoog moet. Of dat goed nieuws is voor financiële markten valt nog te bezien.”