Zwarte Piet kun je niet bij wet regelen

illustraties cyprian koscielnak

Wilders weet weer de aandacht van de media te trekken met onzinnige wetsvoorstellen. Hij wil dat moslims met een paspoort van een islamitisch land een anti-jihadverklaring tekenen. Of zoiets wel haalbaar en uitvoerbaar is, daar wordt niet over nagedacht. Wilders weet dat hij het nooit door de Kamer krijgt en de wetgeving laat zoiets niet toe. Ook de uitvoerbaarheid leidt tot allerlei praktische bezwaren. Wie is praktiserend moslim en welk land kun je echt islamitisch noemen? De organisatie van die verklaringen kost veel tijd en geld. Er kleeft ook een ethisch probleem aan. Lijkt dit niet te veel op een ariërverklaring? Het wetsvoorstel Zwarte Piet is nog onzinniger. Er zijn tal van volkstradities met cultfiguren. Je kunt de inhoud van die tradities niet wettelijk voorschrijven. Moet de wet het uiterlijk van Sinterklaas ook voorschrijven of van prins Carnaval? Het wettelijk reguleren van al die triviale details leidt tot een bureaucratisch monster en dat in een tijd dat er wordt geroepen dat de wetgeving al zo gecompliceerd is. Ik heb Wilders nog niet kunnen betrappen op een echte bijdrage aan het landsbestuur. Hij veroorzaakt alleen maar onrust en zaait haat.

    • Harry Rijpkema