Filemon Wesselink, tv-maker

Wanneer dronk u voor het eerst wijn?

„Ik moet een jaar of dertien zijn geweest. Stiekem. Achter de Sint-Janskerk in Zutphen. Voor de stoerigheid. Een fles Canei, die zoete witte wijn. Ik vond het meteen lekker. Echt meteen. Oei, dacht ik, dit is gevaarlijk.”

Hoeveel glazen wijn drinkt u per dag?

„Twee of drie per dag en als het heel warm is drink ik ook wel bier. Vaak heb ik ook zin in bier als ik veel wijn heb gedronken. Ik ben niet de enige. Ik was ooit op bezoek bij een wijnboer in Zeeland. We hadden veel geproefd en ook wel gedronken. Toen zei die man: ‘jongens, nu even een biertje hoor’. Van de tannines in wijn krijg je een droge mond, het is lekker dat weg te spoelen met een biertje.”

U heeft ooit het wijnjargon gebruikt om vrouwen te beschrijven.

„Dat leent zich daar heel goed voor: fragiel, lekker rond, met een zoetje, strak, romig. Ik deed ooit een wijncursus. Een paar medecursisten waren stugge mannen, het vermogen te genieten was niet van hun gezicht af te lezen, maar als ze over wijn spraken, werden ze opeens heel poëtisch. Ik dacht: als ze zo over vrouwen praten, zouden die daar heel gelukkig van worden.”

Als u nog één glas mag drinken...

„Een Champagne blanc de blancs van De Miere-Ansiot, een klein wijnhuis in Oger.” (MS)