Europese titel als eerbetoon aan Eenhoorn

Nederland staat in de finale, zoals te doen gebruikelijk. Tegen Italië, zoals te doen gebruikelijk. Met sterke revanchegevoelens na twee verspeelde Europese titels.

De tegen Frankrijk startende werper Diegomar Markwell: „Vanaf de eerste dag dat we bij elkaar waren, hebben we gezegd: wij gaan die Europese titel pakken.” Foto Henk Seppen

Louter overwinningen, stuk voor stuk met klinkende cijfers, maar verwacht niet dat Steve Janssen, bondscoach van de Nederlandse honkballers, lichtvaardig denkt over de finale van het EK, zondag in het Tsjechische Brno.

Vrijdagmiddag werd de eindstrijd bereikt na een overtuigende overwinning (14-5) zege op Frankrijk. Tegenstander is zondag Italië, dat vrijdagavond laat gastland Tsjechië met ruime cijfers versloeg.

Zodra euforie de overhand dreigt te krijgen, roept Janssen de twee meest recente EK-finales in herinnering. In 2010 en 2012 legde Nederland het in de strijd om goud telkens af tegen Italië. En zilver was, zeker na de behaalde wereldtitel in 2011, geen resultaat dat tot tevredenheid stemde bij de Nederlandse honkballers.

„Maar dat gaat dit jaar niet gebeuren”, zegt pitcher Diegomar Markwell telefonisch vanuit Tsjechië. „Vanaf de eerste dag dat we bij elkaar waren, hebben we gezegd: wij gaan die Europese titel pakken.”

Markwell, sinds 2004 uitkomend voor het Nederlandse team en ook present bij de laatste twee verloren EK’s, ziet dat zijn ploeg nu over meer ervaring beschikt. „Dat heb je gewoon nodig”, vindt hij. „Neem iemand als Yurendell de Caster. Hij kan precies zeggen wat jongens moeten doen als ze op de honken staan.”

Janssen, de Belg die vorig jaar werd aangesteld als opvolger van de gestopte bondscoach Brian Farley, roemt vooral de eensgezindheid van zijn team. Flankspelers, pitchers en catchers, alle puzzelstukjes lijken op hun plaats te vallen.

Tevreden: „Ik geloof er niet in dat je als coach geforceerd een eenheid kunt creëren. Dit team klikt op een natuurlijk wijze. Dat is voor mij als coach een prettig gegeven. En laat ik het zo zeggen: spelers die op een bijna vanzelfsprekende manier met elkaar samenwerken, winnen vaak wedstrijden.”

Overtuigende statistieken

De statistieken onderschrijven dat. In de kwalificatiepoule, gespeeld in Duitsland, werd overtuigend gewonnen van Kroatië (19-2), Tsjechië (7-0) Griekenland (11-0) Spanje (19-7) en Rusland (11-2), waarmee Nederland zich gemakkelijk plaatste voor de finalepoule, die weer afgewerkt wordt in Tsjechië. Daarin waren respectievelijk Duitsland (10-4) en vrijdag Frankrijk (15-4) geen partij. De weg ligt nu open naar de 21ste Europese titel voor Nederland.

Hoewel? Saillant detail is dat Nederland zowel zaterdag als zondag tegen Italië aantreedt. Zaterdag in het laatste groepsduel, dat nergens meer om gaat, en zondag dus in de finale.

„Hoe ga je die wedstrijd dan benaderen?” herhaalde Janssen de vraag over het treffen van zaterdag tegen Italië. „Ik zal sommige spelers – linksom of rechtsom – wel wat extra rust geven”, wilde hij verklappen. „Zaterdag spelen we een avondwedstrijd, de finale is zondagmiddag. De hersteltijd is dus kort. En ik wil mijn spelers zo fit mogelijk in de finale hebben.”

Markwell (34) maakt het allemaal niets uit. Hij bevindt zich toch in een flow, zegt hij, rustend op het bed in zijn hotelkamer. Vrijdag was de startende werper opnieuw één van de uitblinkers bij Oranje. Alleen in de vijfde inning, toen het intussen al 10-1 stond, moest de Curaçaoënaar vier runs toestaan. „Ik heb veel vertrouwen, speel al het hele seizoen goed en hoop die lijn nog even door te trekken”, zegt Markwell. „Dit is het enige grote, belangrijke toernooi dit jaar. We willen hoe dan ook Europees kampioen worden. Dat hebben we ons als team voorgenomen.”

Rehabilitatie is vurig gewenst, vindt Markwell, die in 2005 wél Europees kampioen werd met Nederland. Het beoogde herstel betreft niet alleen het goedmaken van de twee verloren EK-finales tegen Italië, maar ook het tegenvallende optreden tijdens de Haarlemse Honkbalweek, waar Nederland in juli derde werd achter de Amerikanen en Japanners.

„En er speelt nog iets anders”, kondigt Markwell aan. „We willen Robert Eenhoorn met een prijs de deur uit laten gaan.”

Eenhoorn, die als technisch directeur veel heeft betekend voor het Nederlandse honkbal, treedt vanaf 1 oktober in dienst bij voetbalclub AZ. Daar wordt hij directeur Algemene Zaken, een taak die hij overneemt van de naar PSV vertrokken Toon Gerbrands.

Elke intrinsieke motivatie is goed, ziet Janssen. Hij wilde gisteren niet ingaan op de vraag welke speler hem dit toernooi goed bevalt. „Voor mij is het team de grote uitblinker”, benadrukte hij. „Deze groep bestaat uit 24 jongens en het team is zo sterk als de zwakste schakel. Als coach houd ik me liever daar mee bezig.”

    • Jan Cees Butter