Er zit nu tenminste weer iemand in die dug-out

de soap bij AZ. Het is crisis in Alkmaar bij voetbalclub AZ. Sinds Marco van Basten stopte als hoofdtrainer bij de club is er nog geen vervanger gevonden. En dan is de stabiele algemeen directeur ook nog weg.

Assistent-trainer Alex Pastoor van AZ na afloop van de met 1-0 verloren wedstrijd tegen Heerenveen. Foto OLAF KRAAK

Een belabberde competitiestart met drie nederlagen, een technisch directeur die onder vuur ligt, een assistent-trainer die zijn vertrek aanvecht en een voormalige voetbalheld met hartkloppingen. Het is crisis in Alkmaar bij voetbalclub AZ, nummer twaalf in de eredivisie. De club speelt zondag thuis tegen gedeeld koploper PEC Zwolle. Vijf vragen over de onrust.

1 Waar ging het mis?

Drie weken geleden werd bekend dat AZ-coach Marco van Basten (49) last heeft van hartkloppingen. Hij kreeg ruim twee weken rust. Assistent Alex Pastoor leidde op interim-basis het eerste elftal. Afgelopen dinsdag maakte Van Basten – drievoudig Europees voetballer van het jaar – bekend te stoppen als hoofdtrainer bij de club. Hij heeft als coach te veel last van hartkloppingen en stress. Van Basten blijft wel bij AZ, hij doet een stap terug en wordt assistent-coach. De voetbalgrootheid zou als tweede man onder Alex Pastoor (zijn voormalige assistent) gaan werken, zo was het idee.

2Maar Alex Pastoor vertrok donderdag. Waarom?

Afgelopen weekend hadden Pastoor (47) en de clubleiding gesprekken over zijn promotie tot hoofdcoach. Pastoor kreeg een sterk verbeterde aanbieding van AZ, hij zou volgens een bron twee keer zo veel kunnen verdienen als wat hij kreeg als assistent. Maar Pastoor weigerde. Hij was het niet eens met de duur van het contract. De club wilde hem voor de rest van dit seizoen als hoofdcoach. Pastoor wilde twee seizoenen. Dat was namelijk de termijn waar hij als assistent voor had getekend – en dat wilde hij handhaven. AZ deed geen nieuwe aanbieding. Sterker, de club wilde helemaal niet meer verder met Pastoor. AZ had in de tussentijd informatie binnengekregen dat Pastoors zaakwaarnemer vorige week vrijdag via De Telegraaf het nieuws had gelekt dat Van Basten niet meer als hoofdcoach zou terugkeren bij AZ. Hierdoor stond de integriteit van Pastoor bij AZ opeens ter discussie. Pastoor ontkent in de Volkskrant dat hij zelf gelekt zou hebben.

De trainer staat nu feitelijk nog onder contract bij AZ, als assistent-coach. AZ kijkt nu onder welke voorwaarden zijn contract ontbonden kan worden. Pastoor wil de club juist aan zijn contract houden en heeft VVCS ingeschakeld, de belangenvereniging voor contractspelers en -trainers.

3Wie zit er zondag als hoofdtrainer op de bank bij AZ tegen Zwolle?

Geen Pastoor of Van Basten. Wel Dennis Haar, de tweede assistent. Hij is tijdelijk gepromoveerd tot interim-hoofdtrainer. Naast hem in de dug-out zal Van Basten plaatsnemen als assistent-trainer.

4 Door wie komt het dat het zo onrustig is?

De gezondheidsklachten van Van Basten vormden de kiem voor deze turbulente periode. Maar wat ook meespeelt is dat AZ deze zomer de belangrijke man Toon Gerbrands – sinds 2002 algemeen directeur – kwijtraakte aan PSV. Onder leiding van de ervaren Gerbrands (56) groeide AZ van een kleine club uit tot een stabiele subtopper. AZ had in deze roerige periode goed een type-Gerbrands kunnen gebruiken. De nieuwe directeur – oud-honkballer Robert Eenhoorn – begint pas op 1 oktober. Nu moet oud-voetballer Earnest Stewart tijdelijk twee functies combineren: directeur voetbalzaken en directeur algemene zaken. Vorig weekend waren er in het thuisduel tegen Heerenveen spreekkoren tegen Stewart – hij zou in deze zaak niet goed gehandeld hebben.

5 Hoe nu verder?

De club is nu hard op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer. Donderdag zijn er gesprekken gevoerd met John van den Brom, oud-trainer van ADO Den Haag, Vitesse en Anderlecht. Hij zou de belangrijkste kandidaat zijn voor de functie.

    • Steven Verseput