En de Ig Nobelprijs gaat naar.... zout neusspek

Kun je echt uitglijden over een banaan? Zijn rendieren bang voor mensen die in een ijsbeerpak lopen? Het is écht onderzocht. En bekroond, met een Ig Nobelprijs.

Foto’s Thinkstock

Wetenschap is soms serieus bizar, en dat wordt ieder jaar gevierd met de uitreiking van de Ig Nobelprijzen in een zaaltje van Harvard University. Gisternacht zijn deze vrolijke wetenschapsprijzen van het tijdschrift Annals of Improbable Research voor de 24ste keer uitgereikt. Winnende wetenschappers deden onderzoek naar bananenschillen en spekreepjes tegen bloedneuzen. Onderzoek dat je eerst aan het lachen maakt en dan aan het denken zet, volgens de organisatoren.

De Ig Nobelprijs voor voedingsleer gaat naar Spaanse onderzoekers die uit babypoep bacteriën isoleerden waarmee ze probiotische worstjes kunnen maken. De kunstprijs is voor Italiaanse onderzoekers die lieten zien dat mensen die naar mooie schilderijen kijken minder pijn voelen. Bijna bij uitzondering zijn er dit jaar geen Nederlandse winnaars. Eén Nederlandse winnaar kreeg ooit als enige persoon eerst een Ig Nobel en later een echte Nobelprijs: Andre Geim. Voor het laten zweven van een kikker de Ig Nobelprijs, en de Nobelprijs voor de ontdekking van grafeen.

    • Lucas Brouwers