Eén zuchtje en de piramide stort in

Pim en Bart Vriens hebben de grootste halve piramide ooit gebouwd. En daarna lieten ze ’m instorten. „Het geeft een kick”, zegt Pim.

Close-up van de halve piramide.

Deze zomer kregen Pim Vriens en zijn broer Bart een spannend idee: de grootste halve piramide ooit bouwen. Met dominosteentjes.

Pim (18 jaar) en Bart (16) sparen al van jongs af aan dominostenen. Ze hebben er nu 15.500. In allerlei kleuren. Alleen, ze hadden tot nog toe niet de ruimte thuis om er iets heel groots mee te bouwen. Maar dat veranderde. Pim is namelijk gaan studeren aan de universiteit in Enschede. „Daardoor kwam mijn slaapkamer vrij”, legt Pim uit aan de telefoon. Z’n ouders wonen in Elburg, schuin onder Zwolle.

Samen met Bart berekende hij dat ze in die slaapkamer een bouwwerk konden maken van wel 3,5 meter lang, 1,8 meter diep en 1,8 meter hoog. De steentjes werden voorzichtig geplaatst, op de smalle kant. De grondlaag telde 35 bij 35 stenen. Vanaf de eerste etage maakte elke steen contact met twee stenen van de laag daaronder. Pim en Bart wisten: één verkeerde beweging en het bouwsel zou instorten. Dat is drie keer gebeurd, zegt Pim. „Dat was minder leuk.” Pim en Bart bedachten dat ze de deur en het raam van de kamer dicht moesten houden. „Elke tocht kon de stenen omblazen”, zegt Pim. „Maar zo werd het wel bloedheet in de kamer.” Het bouwen duurde anderhalve week. Toen was de piramide klaar. Daarna trok Pim op de grondlaag een steentje weg. Binnen zeven seconden zakte de boel in. Pim vindt dat geweldig. „Het geeft een kick om zo’n groot ding te bouwen terwijl je van te voren weet dat het de bedoeling is hem in te laten storten.”

    • Marcel aan de Brugh