Een parkiet mikt zich knap door de schuifdeuren

Illustratie Irene Goede

Je verbaast je soms dat een vogel nooit ergens tegenaan botst. Heb je weleens gelet op mussen die een dichte doornstruik in vliegen? Dat gaat altijd goed, lijkt het. Je ziet nooit een arme mus gespiest aan een takje hangen. Behalve stadsduiven dan, die komen nog wel eens tussen de spaken van je fiets.

Maar hoe goed kunnen vogels nou precies mikken? Dat hebben biologen in Australië getest, en het antwoord is verbazingwekkend.

De biologen haalden zeven grasparkieten bij de dierenwinkel. De parkieten kregen een taakje. Als jullie toevallig een parkiet als huisdier hebben, en een ouderwetse huiskamer met twee schuifdeuren, kun je het zelf nadoen.

Thuis moet je de grasparkiet aan de ene kant van de kamer zetten. Aan de andere kant zet je zijn vriendjes, of een bak eten. Doe dan de schuifdeuren een beetje dicht, zo dat de parkiet er nét door kan vliegen. Een goede maat is 30 centimeter, zo breed als de lange kant van een velletje A4-papier. Smal hè? (Het is niet gevaarlijk, zelfs als ie de deuren een beetje raakt zijn de vleugels flexibel.)

Gingen de zeven parkieten daar doorheen vliegen?

Jazeker, op volle snelheid. Ze botsten nooit. En ze wisten precies wat ze deden.

Dat zit zo. De biologen in Australië hadden grote parkieten, die 33 centimeter breed waren van de ene vleugelpunt tot de andere vleugelpunt. En ze hadden ook kleinere, die maximaal 31 centimeter breed waren. De grote parkieten deden heel even hun vleugels dicht als ze tussen de schuifdeuren door vlogen. De kleine parkieten deden dat meestal niet – die vlogen dan gewoon door. (Soms raakten ze de deuren met de vleugelpuntjes.)

Dat is knap. De parkieten wisten dus hoe groot ze zelf waren, en hoe groot het gat tussen de schuifdeuren was.

De biologen snappen niet hoe de grasparkieten het klaarspelen. Parkieten kunnen slecht diepte zien en ook niet steeds naar hun eigen vleugels kijken. Maar als ze dichterbij komen, lijkt het gat wel steeds groter te worden. Misschien letten ze daar heel goed op.

    • Hester van Santen