Een jaar paardrijden, nu baas van VGZ

Tom Kliphuis

(50) werkte jarenlang bij ING en Nationale Nederlanden en is sinds 3 september de nieuwe bestuursvoorzitter van zorgverzekeraar Coöperatie VGZ.

1. Vanwaar deze stap?

Na 25 jaar bij ING en Nationale Nederlanden wilde ik iets anders. Ik heb een jaar pauze genomen. Een boot gekocht, paard gereden. Nagedacht. Toen besefte ik dat ik nog een toppositie wilde op een plek die ertoe doet.

2. Kruiwagen?

Mijn vrouw is huisarts. Alle veranderingen in de zorg hebben ook invloed op huisartsen. Zij vertelt mij daarover, daar leer ik een hoop van.

3. Eerste daad?

Ik heb me de eerste week heel leergierig opgesteld. Nog steeds ben ik vooral veel aan het praten om het bedrijf te leren kennen.

4. Nest?

Mijn vader zat in het onderwijs, mijn moeder was huisvrouw. Ze hebben me altijd gestimuleerd alles uit mijn capaciteiten te halen.

5. Studie?

Bedrijfskunde in Groningen. En daarna heb ik altijd naast mijn werk cursussen gedaan. Toen ik bijvoorbeeld op mijn 35ste directeur werd van ING Mexico wilde ik me bewijzen en ben ik meteen Spaans gaan leren.

6. Wat wilde u vroeger worden?

Ik was geen goede voetballer, dus dat soort dromen had ik niet. Bedrijfskunde ben ik gaan studeren omdat ik nog alle kanten op kon.

7. Wat wilt u later worden?

Ik wil vooral hier iets toevoegen aan het bedrijf. Zolang ik kan blijven leren ben ik gelukkig.

    • Tim Wagemakers