Een gunstig klimaat

Hoe kies je een wijnklimaatkast? Ronald Hoeben over koelkracht en temperatuurzones.

Het is een eyecatcher in de moderne keuken: een wijnklimaatkast die door de glazen deur de verlichte flessen toont. Minder adellijk dan een wijnkelder, maar toch. Het verschil is alleen dat een wijnklimaatkast energie steekt in het op de juiste temperatuur brengen en houden van de wijnvoorraad. Of liever gezegd de drinkvoorraad, want de kast is er om de wijn op de juiste drinktemperatuur te houden. Langdurig bewaren van wijn (en wie doet dat nog?) kan dan weer in een kelder of kruipruimte.

Lauwe witte wijn vindt iedereen een verschrikking, maar ook wie rode wijn schenkt die niet koel genoeg is, pleegt vinologische karaktermoord. Twee glazen van dezelfde wijn die twee graden in temperatuur verschillen lijken nauwelijks nog op elkaar. De cijfers op het display van de wijnklimaatkast geven in elk geval zekerheid: rood op 17, wit op 9.

Wijnklimaatkasten zijn er met een enkele of met twee temperatuurzones, met houten of metalen rekken, en met compressor of met een thermo-elektrisch systeem – te vergelijken met het verschil tussen een koelkast en een elektrische koelbox.

Kloeke koeling

De simpelste modellen bergen minimaal zes flessen die op metalen rekjes liggen en gekoeld worden door een thermo-elektrisch (‘peltier’-)systeem. Die zijn weliswaar licht in gewicht en geruisarm, maar heeft weinig koelende kracht. Kouder dan twaalf graden wordt het er amper in.

Een kast met een kloekere koeling (met compressor) is al gauw drie keer zo duur. Inclusief twee temperatuurzones en rustieke houten laden om veertig à vijftig flessen op te vleien, vergt zo’n bovengrondse wijnkelder een diepte-investering van tegen de 600 euro.

Even raadselachtig als bij andere keukenapparatuur is de meerprijs voor de inbouwvariant. Een roestvrijstalen inbouw-Boretti met een verlicht laadvermogen van 24 flessen op hout, kost – met één koelzone – 1.495 euro.

Gelukkig blijkt een leven zonder wijnklimaatkast ook mogelijk: haal de fles witte wijn een kwartier voor het schenken uit de gewone koelkast, of zet de rode wijn er juist eerst drie kwartier in. Werkt ongeveer even goed.

    • Ronald Hoeben