Drummer die ook zong wilde niets dan rock-’n-roll

Foto ANP

Als Cees Meerman een kamer binnen kwam, steeg het animo naar recordhoogte. Animo om muziek te maken, sterke verhalen te vertellen, te drinken, drugs te gebruiken, te leven. Niet voor niets gaf zanger Herman Brood de drummer van zijn band Wild Romance kort na hun eerste ontmoeting in 1976 de bijnaam Ani Meerman. Hij was de animeerman. Cees leefde om te drummen, rock-’n-roll te spelen, de onderste druppel uit de kan te halen. Zo groot was zijn animo om in gezelschap het hoogste woord te voeren, dat manager Koos van Dijk hem soms de mond moest snoeren.

De afgelopen dinsdag op 64-jarige leeftijd overleden Cees Meerman speelde eerst nog beatmuziek met de groep Smyle en symfonische rock bij Bonfire. Hij was zomaar een drummer bij allerlei bandjes. Totdat hij door Herman Brood werd ingelijfd bij de beste bezetting die Wild Romance ooit gekend heeft. Meerman was de drummer op Broods grootste hit Saturday Night. Hij speelde op de albums Shpritz en Cha Cha. In de tweede helft van de jaren zeventig waren ze het summum van rock-’n-roll in Nederland, mede door het vlammende samenspel met gitarist Danny Lademacher en bassist Freddie Cavalli.

Op het live-album Cha Cha geeft Meerman de aftrap: vier felle tikken en dan gaat het los in een orgie van wervelende rocksongs in het tempo van de speedfreaks die ze waren. Ze speelden zeker driehonderd shows per jaar; soms twee keer op een dag. Er was geen jongerencentrum, geen cafépodium en geen kippenschuur met een stopcontact waar Brood zijn wilde romance met de rock-’n-roll niet kwam vieren.

Voor Bart Chabot, schrijver van een vierdelige biografie over Herman Brood, was Cees Meerman de drijvende kracht op het podium. „Met Cavalli vormde hij een ijzersterk tandem. Samen stuwden ze de songs naar intense hoogte. Nadeel van die periode bij Brood was dat Cees niet helemaal onberoerd bleef door drank en drugs. Hij was een werelddrummer die met zijn bijdrage aan Shpritz en Cha Cha een monument voor Wild Romance heeft opgericht. Daar kan de dood niets meer tegen uitrichten.”

Manager Koos van Dijk benadrukt Meermans zangtalent. In 1982 vormde hij de band The Managers met Freddie Cavalli en na een korte terugkeer bij Brood zocht hij het solopad met gitaar en mondharmonica. Zijn stem had iets van Otis Redding, vonden de fans.

Rock-’n-roll was zijn lust en zijn leven, staat boven zijn overlijdensbericht.

    • Jan Vollaard