Doden en 200.000 op de vlucht door storm op Filippijnen

Inwoners van Cainta waden door het water. De tropische storm Fung-Wong heeft ervoor gezorgd dat duizenden mensen hun huis moesten verlaten.
Inwoners van Cainta waden door het water. De tropische storm Fung-Wong heeft ervoor gezorgd dat duizenden mensen hun huis moesten verlaten. Foto Reuters / Romeo Ranoco

De tropische storm Fung-Wong heeft op de Filippijnen minstens vijf doden tot gevolg gehad. Ruim 200.000 mensen zijn op de vlucht geslagen door massale overstromingen in de hoofdstad Manilla.

Met windsnelheden van 95 kilometer per uur en windstoten van 120 kilometer per uur raast de storm momenteel door de regio. In verschillende gebieden is de stroom uitgevallen. In een aantal staten is de noodtoestand uitgeroepen.

In de stad Cebu staat het water in sommige delen van de stad twee meter hoog. Minstens veertig binnenlandse en zes buitenlandse vluchten zijn afgelast. Volgens de Wall Street Journal viel er de afgelopen 24 uur 268 millimeter water, een hoeveelheid die ongeveer gelijk staat aan wat in de hele maand september aan regen valt.

Het is de tweede storm die de Filippijnen bereikt in twee weken tijd. De tyfoon Kalmaegi raasde vorige week over het noorden van het land. Daarbij kwamen acht mensen om het leven en sloegen 18.000 mensen op de vlucht. Naar verwachting bereikt de storm maandag Taiwan.