NTR Podium

Hoe word je dirigent? Een vioolstudent heeft een viool, een zanger zijn stem. Maar een student orkestdirectie kan zelden een orkest leiden. Terwijl je alleen al doende leert hoe je zo’n podium vol meekrijgt in jouw visie op de muziek. Vanuit dat gemis startten Nederlandse orkesten in 2011 een Master-opleiding voor dirigenten. Jaap van Eyck volgde de nieuwste lichting. We zien hoe de meeste kandidaten afvallen en de emotionele Zwitser Konradin Herzog en de aaibare Hongaar Huba Hollokoi overblijven. Grootste troef van de opleiding is coach Jac van Steen. Bemoedigend helpt hij zijn pupillen verder. ,,Als je een zacht geluid wilt, is het gebaar van de Engelse garde geen informatie.” Huba en Konradin zoeken een stokje uit, bestuderen Beethovens Vijfde en nemen een biertje na. Twee jaar in de luwte, dan begint hun toekomst.

NPO 2, 13.00-14.00u.

Mischa Spel