Dijsselbloem: ‘Duitsland kan meer doen om economie aan te wakkeren’

Duitsland heeft zijn begroting in evenwicht en zou meer kunnen investeren om de Europese economie te helpen, zegt Jeroen Dijsselbloem.

Duitsland zou meer kunnen doen om de Europese economie op gang te helpen. Dat zegt minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën (PvdA) vandaag in een vraaggesprek met deze krant. Dijsselbloem is voorzitter van de groep van ministers van de landen die de euro hebben ingevoerd. Vorige maand riep de topman van de Europese Centrale Bank, Mario Draghi, de regeringen van de eurolanden op om meer bij te dragen aan het economisch herstel.

Dijsselbloem voelt zich zelf niet aangesproken. „In mijn ogen geldt dit niet voor Nederland omdat wij nog een begrotingstekort hebben van dit jaar 2,9 procent en volgend jaar hopelijk 2,2 procent.” Duitsland heeft inmiddels een begroting die in evenwicht is. „Dat deel van Draghi’s boodschap was primair gericht aan Duitsland”, zegt Dijsselbloem. „Dat voelen de Duitsers ook. En het is ook niet helemaal ondenkbaar, in mijn ogen. Het lijkt me reëel dat daar bijvoorbeeld op het gebied van infrastructuur extra investeringen plaatsvinden.” Dat soort investeringen stimuleert de Duitse economie en is daarmee goed voor het economisch herstel in Europa.

Dijsselbloem kijkt met voldoening terug op de afgelopen Politiek Beschouwingen. Anders dan hij dacht, stelde de oppositie zich constructief op over de op Prinsjesdag gepresenteerde ruwe schets van het kabinet om het belastingstelsel te hervormen. „Ik had verwacht dat mensen als Pechtold zouden roepen ‘Het is een schande! Het stelt niks voor!’ Maar eigenlijk begon hij meteen met constructief onderhandelen met andere partijen.”

Dat heeft volgens Dijsselbloem het kabinet een eerste indruk gegeven van wat andere partijen voor eigen wensen hebben bij de belastinghervorming. Zo blijkt voor de VVD geen taboe te bestaan op verschillende niveaus van vermogensbelasting en op verdere vergroening. En D66 wil één btw-tarief.

„Dat soort bouwstenen hebben we nodig”, zegt Dijsselbloem. Het kabinet wil een zo breed mogelijk draagvlak voor het ambitieuze project dat voor 15 miljard euro aan lastenverlichting en 100.000 nieuwe banen moet opleveren. Geheel pijnloos zal het vinden van consensus in Den Haag niet gaan, erkent Dijsselbloem. „Iedereen zal politieke pijn moeten pakken.”

    • Philip de Witt Wijnen
    • Maarten Schinkel