Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Maatschappelijk protest

Pro Patria zegt demonstratie af

De demonstratie van het nationalistisch gelegenheidscollectief Pro Patria, die deze zaterdag in Den Haag zou worden gehouden, is afgelast. Dat heeft de organisatie vrijdagmiddag laten weten. Pro Patria wilde een looproute, maar dat verbood de gemeente. Toen besloot de beweging alles op te schorten en een nieuwe aanvraag te gaan doen. „Wij vinden lopen een prioriteit. Stilstaan op een grasveldje zet geen zoden aan de dijk”, aldus de beweging op Facebook.

Daarmee zijn vandaag nog drie demonstraties over in Den Haag: van de Nederlandse Volks-Unie (NVU), de Anti- Fascistische Actie (AFA) en GeenStijl. Deze betogingen waren oorspronkelijk een reactie op de Pro Patria-mars. Pro Patria wilde, net als de NVU en AFA, een looproute door de multiculturele Schilderswijk. Pro Patria demonstreert tegen Nederlandse sympathisanten van de Islamitische Staat. De extreemrechtse NVU betoogt dat „Nederlanders baas in eigen land” zijn. Een tegendemonstratie komt van het comité Samen tegen Racisme, waar de radicaal-linkse AFA deel van uitmaakt. Weblog GeenStijl houdt een ludieke betoging tegen het verticaal filmen met mobieltjes.

Maar burgemeester Van Aartsen schreef de organisaties vorige week dat hij enkel stilstaande demonstraties toe staat, die bovendien niet in een woonwijk mochten plaatsvinden. Daarmee wilde hij het risico op confrontaties verkleinen. Elke betoging kreeg een plaats in het centrum toegewezen.

NVU en AFA vochten de beperkingen tevergeefs aan bij de rechter. Pro Patria zegt zo’n rechtzaak bij voorbaat als kansloos te hebben gezien.

Wel werd geprobeerd in andere steden een geschikte looproute aan te vragen, maar dat mislukte, stelt de organisatie in een verklaring.