De soap gaat maar door; het lek rond Alex Pastoor

Een belabberde competitiestart met drie nederlagen, een technisch directeur die onder vuur ligt, een assistent-trainer die zijn vertrek aanvecht en een voormalige voetbalheld met hartkloppingen. Het is crisis in Alkmaar bij voetbalclub AZ, nummer twaalf in de eredivisie. De club speelt zondag thuis tegen PEC Zwolle, één van de twee koplopers. Vijf vragen over de crisis bij AZ.

1 Wanneer begonnen de problemen bij de club?

Drie weken geleden werd bekend dat hoofdtrainer Marco van Basten (49) last heeft van hartkloppingen. Hij kreeg rust, zijn assistent Alex Pastoor leidde op interim-basis het eerste elftal. Afgelopen dinsdag maakte Van Basten – drievoudig Europees voetballer van het jaar – bekend te stoppen als hoofdtrainer. Hij heeft als coach te veel last van hartkloppingen en stress. Van Basten blijft wel bij AZ, hij doet een stap terug en wordt assistent-coach. De voetbalgrootheid zou als tweede man onder Alex Pastoor (zijn voormalige assistent) gaan werken, zo was het idee.

2 Maar Alex Pastoor vertrok donderdag. Waarom?

Afgelopen weekeinde hadden Pastoor (47) en de clubleiding gesprekken over zijn promotie naar hoofdcoach. Pastoor kreeg een sterk verbeterde aanbieding van AZ, hij zou volgens een bron twee keer zo veel kunnen verdienen als wat hij kreeg als assistent. Maar Pastoor weigerde. Hij was het niet eens met de duur van het contract. De club wilde hem voor de rest van dit seizoen als hoofdcoach. Pastoor wilde twee seizoenen. Dat was namelijk de termijn waar hij als assistent voor had getekend – en dat wilde hij handhaven. AZ deed geen nieuwe aanbieding. Sterker, de club wilde helemaal niet meer verder met Pastoor. AZ kreeg informatie binnen waaruit zou blijken dat Pastoors zaakwaarnemer vorige week vrijdag via De Telegraaf het nieuws had gelekt dat Van Basten niet meer als hoofdcoach zou terugkeren bij AZ. Hierdoor stond de integriteit van Pastoor bij AZ ter discussie, waarna de club de samenwerking wilde verbreken. Pastoor ontkende vrijdag in diverse media stellig dat hij zelf gelekt zou hebben.

Pastoor staat feitelijk nog onder contract bij AZ, als assistent-coach. AZ kijkt nu onder welke voorwaarden zijn contract ontbonden kan worden. Pastoor wil de club juist aan zijn contract houden en heeft belangenvereniging VVCS ingeschakeld.

3 Wie zit er zondag als hoofdtrainer op de bank bij AZ?

Geen Pastoor of Van Basten. Wel Dennis Haar, de tweede assistent. Hij is tijdelijk gepromoveerd tot interim-hoofdtrainer. Naast hem in de dug-out zal Van Basten plaatsnemen als assistent-trainer.

4 Door wie komt het dat het zo onrustig is?

De gezondheidsklachten van Van Basten vormden de kiem voor deze turbulente periode. Maar wat ook meespeelt is dat AZ de belangrijke man Toon Gerbrands – sinds 2002 algemeen directeur – deze zomer kwijtraakte aan PSV. Onder leiding van de ervaren Gerbrands (56) groeide AZ van een kleine club uit tot een stabiele subtopper. AZ had in deze roerige periode goed een type Gerbrands kunnen gebruiken. De nieuwe directeur – oud-honkballer Robert Eenhoorn – begint pas op 1 oktober. Nu moet oud-voetballer Earnest Stewart tijdelijk twee functies combineren: directeur voetbalzaken en directeur algemene zaken. Afgelopen weekeinde waren er in het thuisduel tegen Heerenveen spreekoren tegen Stewart – hij zou in deze zaak niet goed gehandeld hebben.

5 Hoe nu verder?

De club zoekt hard naar een nieuwe hoofdtrainer. Donderdag was er een gesprek met John van den Brom. Hij is de belangrijkste kandidaat.