De prostituee en de man van weinig woorden

Op het Nederlands Film Festival, dat woensdag begint, is componist Fons Merkies Gast van het Jaar. Op zijn verzoek vertoont het festival De Poolse bruid, waarvoor Merkies de muziek verzorgde. Het speelfilmdebuut van de in Algerije geboren regisseur Karim Traïdia wordt dit weekend ook op televisie uitgezonden. Door zijn buitenlandse afkomst keek Traïdia met een fris en lyrisch oog naar het Nederlandse landschap, wiens visuele mogelijkheden hij uitstekend benutte. In de film vormt het Groningse platteland met zijn felblauwe luchten en lage horizon een niet eerder in een speelfilm vastgelegd decor voor een krachtige vertelling. De voor haar pooiers weggevluchte Poolse prostituee Anna (Monic Hendrickx) komt bij toeval terecht op de boerderij van Henk (Jaap Spijkers), een man van weinig woorden.