De nieuwe rijken van Alibaba

De beurskoers van de Chinese debutant Alibaba („Baba”) is vrijdag op een uitzinnig Wall Street geëxplodeerd.

Alibaba-oprichter Jack Ma glunderde vrijdag bij de beursgang van zijn webwinkel op Wall Street van oor tot oor.

Na een luid „Sesam, open u” van Alibaba-oprichter Jack Ma (49) is zijn bedrijf, de grootste internetonderneming van de Volksrepubliek China, op spectaculaire wijze binnengehaald in de Amerikaanse tempel van het kapitalisme. Kort na de openingbel van de New York Stock Exchange steeg het debuterende aandeel „Baba” met 38 procent – van de emissieprijs van 68 dollar – naar 93 dollar om zelfs even te pieken op 100 dollar.

De beursgang, zo was het plan, moest minstens 21,8 miljard dollar ophalen. Dat doel werd al de dag vóór de openingsbel bereikt: de vraag naar aandelen was veel groter dan het aanbod. Na de eerste notering vrijdag explodeerde de koers op een extatisch Wall Street. De komende dertig dagen worden nog eens 48 miljoen aandelen in omloop gebracht en dan zal het wereldrecord (22,1 miljard dollar) van de Agriculture Bank of China in 2010 worden gebroken. Analisten voorspellen dat Alibaba uiteindelijk tussen de 25 en dik 29 miljard dollar zal ophalen. Ter vergelijking: Facebook kwam in 2012 uit op 18 miljard.

Een van oor tot oor glunderende Ma werd tijdens lunch en diner direct gefêteerd door de top van financieel en corporate Amerika. Hij vertelde aan iedereen op de laaiend enthousiaste beursvloer dat Alibaba de ambitie heeft een van die grote bedrijven te worden die de „wereld hebben veranderd”. Volgende week introduceren de Clintons Ma bij de politieke- en de media-elites. Na de beursgang is Ma de rijkste man van China met een geschat vermogen van 21 miljard dollar.

Als de slotkoers van 93,89 dollar als maatstaf wordt genomen dan is Alibaba 231 miljard dollar waard. Daarmee is Alibaba groter dan de Amerikaanse concurrenten Amazon (150 miljard) en eBay (67 miljard) samen. Het Chinese bedrijf is in feite een combinatie van op Amazon, eBay en Paypal lijkende ondernemingen. Ma en zestien getrouwen, die door de speciale structuur van het complexe bedrijf de macht blijven behouden, richtten Alibaba vijftien jaar geleden op met 60.000 dollar aan spaargeld en leningen. Alibaba profiteerde van de groei van het internet en de middenklasse.

Behalve de Alibaba-top bevinden zich onder de 24.000 werknemers/aandeelhouders van het concern ook een groot, niet nader gepreciseerd aantal nieuwe rijken. Een Hangzhouse krant voorspelde vrijdag dat de verkopers van appartementen en auto’s in de stad aan het beroemde Westmeer gouden tijden tegemoet gaan. Bij het Alibaba-hoofdkwartier was een feesttent gebouwd in de vorm van een replica van het gebouw van de New Yorkse beurs.

Andere partijen die vermogens hebben verdiend zijn Yahoo.com en het Japanse Softbank. Zij zijn aandeelhouders van het eerste uur. Ook voor de vier Chinese staatsinvesteringsfondsen, die worden geleid door zonen van voormalige Chinese presidenten en hoge partijfunctionarissen, was het een memorabele dag. Hun aanwezigheid in het bedrijf verzekert Ma en Alibaba van politieke rugdekking. Dat is ook voor de nieuwe investeerders de enige garantie dat het door en door Chinese bedrijf zich – zonder al te indringende bemoeienis van de Communistische Partij van China – kan blijven ontwikkelen.

    • Oscar Garschagen