Chevron verkoopt olie- en gasbelangen

Chevron Nederland verkoopt belangen in olie en gas aan zijn Omaanse branchegenoot Petrogas. Dat heeft het dochterbedrijf van de Amerikaanse oliemaatschappij Chevron vrijdag bekendgemaakt. Het gaat onder meer om de belangen van Chevron Nederland in elf ‘blokken’ op de Noordzee.

Die velden produceerden vorig jaar 2.000 vaten ruwe olie en ruim een miljoen kubieke meter aardgas. De belangen van Chevron daarin variëren van ruim 23 procent tot 100 procent per blok. Hoeveel Petrogas voor de belangen betaalt is niet bekend.

De olievelden in de Noordzee raken langzaam leeg. De winning brengt steeds hogere kosten met zich mee. Grote olie- en gasbedrijven verliezen daarom hun interesse. Chevron wil zich meer focussen op de groei op de lange termijn, liet het bedrijf vrijdag weten. En eerder dit jaar zei Ben van Beurden, topman van Shell, al dat het meer voor de hand ligt om te investeren in diepzeeprojecten die nog jaren kunnen produceren, zoals in de Golf van Mexico, dan in leeglopende reserves op de Noordzee.

Petrogas gaat er desondanks vanuit dat met de aankoop zijn dagelijkse productie zal stijgen van 32.000 olievaten naar zo’n 40.000 vaten.