Nederlanders in het buitenland worden verkapt uitgeburgerd

Bezuinigingen op ambassadenetwerk vallen mee, kopte NRC deze zomer (28 juli). In ieder geval niet vanuit het perspectief van de Nederlanders in het buitenland. Het huidige PvdA-VVD kabinet heeft de ramkoers ingezet op deze naar schatting 700.000 tot 1,2 miljoen Nederlanders. Het gaat om 37 honorair consulaten in 12 verschillende landen waar „uiterlijk per 1 januari 2016 (…) de paspoort- en visumwerkzaamheden worden beëindigd”, zo schrijft minister Timmermans recentelijk. Korte tijd geleden zoemde er in Den Haag een brandbrief rond van ongeruste Nederlanders in Adelaide (die nu voortaan naar Canberra of Sydney moeten vliegen om een paspoort te verlengen). Een passage uit de brief: „Een 2,5 uur durende vlucht tegen een gemiddelde kostprijs van 500 Australische dollars per persoon voor een retourticket. Paspoortvernieuwing kost een gemiddeld gezin minimaal 2500 Australische dollars ofwel zo’n 1800 euro totaal extra voor vlucht- en verblijfskosten.” Bovendien moeten kinderen iedere 5 jaar hun paspoort verlengen. Heb je twee kinderen, ga dan maar uit van zo’n 3.600 euro per 5 jaar voor de verlenging van 2 paspoorten. Voor veel gezinnen zal dit simpelweg te veel zijn: veruit de meeste Nederlanders in het buitenland zijn geen rijke expats.

Velen van hen zullen inmiddels de lokale nationaliteit hebben aangenomen, vaak puur voor een baan of het kunnen kopen van een huis. Mocht je buiten de EU wonen, dan wordt bovendien het 10 jaar niet verlengen van je paspoort door Den Haag stilzwijgend uitgelegd – dus zonder waarschuwing – als het afstand willen doen van je nationaliteit. Boem. Nederlander-af. One strike and you’re out. Waar het de eigen burgers in het buitenland betreft – die nota bene veel centjes opleveren voor de Nederlandse schatkist – is Nederland allesbehalve internationaal georiënteerd. Wat het huidige kabinet doet is verkapt uitburgeringsbeleid. Even paspoortje verlengen, iemand?

woont in New York en zet zich in voor de belangen van Nederlanders in het buitenland: www.eelcokeij.com