Aandelenleasegeduld is een schone zaak

Ik heb tien jaar geleden meegedaan met [de collectieve rechtszaak over] aandelenleaseproduct Sprintplan en wil nu eindelijk wel eens mijn geld terug. Hoe lang gaat dit nog duren?

Begin deze eeuw bezaten een half miljoen Nederlandse pechvogels 700.000 aandelenleasecontracten met een totale waarde van 6,5 miljard euro. Deze combi’s van effecten(derivaten), fiscaal voordeel en een peperdure lening moesten hen moeiteloos rijk maken. Maar vanaf 2001 was de rente op aandelenleasen fiscaal niet meer aftrekbaar. Ook daalden de aandelenkoersen scherp. En ineens genereerden producten als WinstVerDriedubbelaar, Sprintplan en Vliegwiel, Groeivermogen, BeursVersneller, KoersWinstStapelaar of Jubileumclicker schulden, in plaats van winst. De schade beliep soms 100.000 euro per slachtoffer.

Anno 2014 lijkt het stil rond de aandelenleaseaffaire, maar dat is schijn. Nog altijd vellen rechters en klachteninstituut Kifid jaarlijks tientallen oordelen over deze rampproducten. Die staan op platformaandelenlease.nl, evenals de partijen die nog steeds individueel en collectief procederen. Helaas duurt het allemaal een eeuwigheid, want leaseaanbieders procederen steevast door tot op het bot. Zo loopt de collectieve rechtszaak van sprintplanclaim.nl tegen Sprintplan van Aegon-dochter Spaarbeleg al een dik decennium. De Vereniging Consument & Geldzaken (VCG) voert deze strijd voor 21.000 leden. Aan hen werd Sprintplan verkocht als onschuldig spaarproduct. Het bleek een giftige cocktail van risico’s, kosten en misleiding te zijn.

Over die misleiding oordeelt het gerechtshof Amsterdam binnenkort. Acht men Aegon schuldig, dan krijgen de aangesloten gedupeerden gemiddeld 4.000 euro schade vergoed. Misschien zelfs 8.000 euro, als Aegon ook de gederfde rente moet terugbetalen. Nu de handdoek in de ring gooien, lijkt dus zonde.

Geduld is nog wel geboden. Na veroordeling zal Aegon waarschijnlijk in cassatie gaan bij de Hoge Raad. Vervolgens kan men de schade-uitkering nog een half jaartje rekken. Maar met een beetje mazzel staat zomer 2017 een compensatie op je rekening.

Deze mogelijke beloning geldt ook voor Sprintplan-gedupeerden die zich nu nog aansluiten. Dat kan via sprintplanclaim.nl tegen 25 euro inschrijfgeld plus jaarlijks 23 euro voor het lidmaatschap van de VCG.

VCG heeft nog een collectieve rechtszaak lopen, tegen Fortis Groeivermogen. Door mee te doen creëer je, naast een kans op schadevergoeding, de gelegenheid om een fout geldbedrijf een pittig lesje te leren.

    • Erica Verdegaal