49 door IS gevangen genomen Turken weer vrij

De 49 Turken die gevangen werden gehouden door de Islamistische Staat (IS) zijn weer veilig terug in Turkije. Hun vrijlating was het resultaat van een nauwkeurig geplande operatie van de Turkse veiligheidsdiensten, zei de Turkse president Recep Tayyip Erdogan volgens persbureau Reuters.

De Turkse premier Ahmet Davutoglu. Foto EPA / Katia Christodoulou

De 49 Turken die gevangen werden gehouden door de Islamistische Staat (IS) zijn weer veilig terug in Turkije. Dat heeft de Turkse premier Ahmet Davutoglu bekendgemaakt.

De vrijlating van de 49 Turken was het resultaat van een nauwkeurig geplande operatie van de Turkse veiligheidsdiensten, zei de Turkse president Recep Tayyip Erdogan volgens persbureau Reuters. IS ontvoerde de Turken in juni na het bestormen van het Turkse consulaat in de Iraakse stad Mosul. Onder hen waren diplomaten, soldaten en kinderen.

Het is nog onduidelijk of de Turken nu zijn vrijgelaten of zijn bevrijd. De gijzelaars zijn onderweg naar de Turkse stad Sanliurfa. Volgens de televisiezender NTV zou er geen losgeld zijn betaald. Ook zouden er geen gevechten hebben plaatsgevonden tussen Turkse veiligheidsdiensten en IS.

Nederland overweegt militaire hulp aan gevechten IS

Ondertussen “overweegt” Nederland een militaire bijdrage te leveren aan de strijd tegen IS in Irak en Syrië. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans gisteren volgens persbureau Novum tijdens een bijeenkomst van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties in New York. Nederland verleent al humanitaire en politieke steun aan Iraakse en Syrische burgers.

De internationale gemeenschap heeft “te lang aan de zijlijn gestaan van dit onacceptabele geweld in de regio”, sprak Timmermans de leden van de Veiligheidsraad toe. Volgens hem heeft het uitblijven van actie in Syrië de afgelopen drie jaar de vorming van deelgroepen van IS in de hand gewerkt. Timmermans liet weten zich daarom gesterkt te voelen door de eensgezindheid van de andere aanwezige vertegenwoordigers in Veiligheidsraad die zich uitspraken tegen IS.

    • Niels Posthumus