Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Geopolitiek

YES: Nu begint het pas echt

Yes or No? Vanmorgen wordt bekend of de Schotten voor of tegen onafhankelijkheid hebben gestemd. Hoe gaat het nu verder? In beide gevallen is er nog een lange weg te gaan.

Vandaag: Team Scotland en Team Westminster beginnen de onderhandelingen. Welke zwaargewichten uit het voormalige No Thanks-kamp zullen nu in Team Scotland plaatsnemen? En wie schuift Cameron naar voren?

September/oktober: De Britse regering komt met haar wensenlijstje. Hoe wordt de boedel gescheiden? Schotland wil het pond sterling houden, de Britten weigeren een muntunie. Zijn er ruilmiddelen (bijvoorbeeld het langer houden van kernwapens op Schotse grond in ruil voor het pond)?

Oktober: Schotland vraagt EU-lidmaatschap aan. De Schotten voldoen na 41 jaar aan alle regels, maar kan het onmiddellijk lid worden? Het is onduidelijk hoe lang dit kan duren. (Dat geldt ook voor toetreding tot bijvoorbeeld de NAVO en de VN.)

Januari: Volgens de Schotse premier Alex Salmond kan er nu al een conceptgrondwet zijn

Maart: Over twee maanden zijn er Lagerhuisverkiezingen. Wat gebeurt er met Schotse Lagerhuiszetels? Doen de Schotten nog mee?

Mei: Lagerhuisverkiezingen. Gaat het voor de onderhandelingen uitmaken wie er wint? Zal Labour andere eisen stellen dan de Conservatieven?

Juni-december: Het nieuwe Britse Lagerhuis, het Britse Hogerhuis én het Schotse parlement moeten alle wetgeving die uit onderhandelingen voortkomen, goedkeuren.

24 maart 2016: Onafhankelijkheid (streefdatum, precies 309 jaar nadat de unie tussen Schotland en Engeland werd gevormd)