Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Weer fraude-onderzoek bij accountantskantoor

Accountantskantoor Baker Tilly Berk is mogelijk betrokken bij belastingfraude. De topman is teruggetreden.

De timing is nogal ongelukkig. Volgende week komen de Nederlandse accountants gezamenlijk met een langverwacht plan om na een reeks schandalen de eer van het accountantsberoep te herstellen. Maar gisteren werd een nieuw incident bekend. Accountantskantoor Baker Tilly Berk is mogelijk betrokken bij belastingfraude, zo heeft het gisteren bekendgemaakt.

Bestuursvoorzitter Romke van der Veen heeft om die reden zijn functie neergelegd. Een belastingadviseur van het kantoor met een „leidende rol” is op non-actief gesteld en van „enkele medewerkers” zijn „bevoegdheden ingeperkt”. Een woordvoerder van Baker Tilly Berk wil niet zeggen om hoeveel werknemers het gaat en ook niet welke functies ze hebben.

Baker Tilly Berk, een middelgroot kantoor, is mogelijk betrokken bij een „fiscaal ontoelaatbare structuur”, schrijft het bedrijf in een persbericht. Met andere woorden: een verboden belastingconstructie.

Die werd gebruikt door de directeur van een mkb-bedrijf dat Baker Tilly Berk controleerde. Om welk bedrijf het gaat, is onbekend. Tot en met 2012 was bestuursvoorzitter Van der Veen de accountant van het mkb-bedrijf. Van der Veen legt zijn functie neer, maar blijft wel als partner verbonden aan Baker Tilly Berk. Hij wil zelf niet reageren op vragen over de zaak.

De belastingconstructie kwam intern aan het licht nadat de Belastingdienst er een maand geleden vragen over stelde aan het kantoor. Baker Tilly Berk stelde daarop een intern onderzoek naar de zaak in en nu wordt een onafhankelijk onderzoek uitgevoerd door advocatenkantoor NautaDutilh. Ook is melding gedaan bij de toezichthouder, de Autoriteit Financiële Markten.

Eerder dit jaar raakte een ander accountantskantoor in opspraak met een belastingzaak: justitie verdenkt KPMG van belastingfraude en valsheid in geschrifte bij de bouw van zijn eigen hoofdkantoor in Amstelveen. Dat onderzoek loopt nog.

KMPG behoort tot de ‘big four’, de vier grootste accountantskantoren. Baker Tilly Berk zit qua omvang in de laag daaronder, met 700 werknemers en een omzet van 81 miljoen euro vorig jaar. Vergelijkbare kantoren in Nederland zijn BDO, Grant Thornton en Mazars. Bij Mazars stapte eerder deze maand ook de bestuursvoorzitter op, omdat hij te lang heeft gewacht met het corrigeren van een onjuiste opmerking op een aandeelhoudersvergadering.

Volgende week presenteren de accountants van Nederland collectief maatregelen die een eind moeten maken aan schandalen. Die gaan gelden voor de hele sector en gaan naar verwachting over onder meer beloning en het bestuursmodel. Daar laat Baker Tilly Berk het niet bij. Het kantoor is ook een eigen zoektocht begonnen naar „maatregelen die herhaling moeten voorkomen”.