Vandaag: een Belg verovert de Nederlandse hardloopmarkt, Alibaba naar de beurs

AMSTERDAM - De kopgroep van de mannen verlaat de IJ-tunnel tijdens de Dam tot Damloop. ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN Foto ANP

Goedemorgen, NRC Q-lezer. Dit is onze dagelijkse nieuwsbrief die vertelt wat je vandaag moet weten.

65.000 sporters rennen dit weekend de Dam tot Damloop. Aan Nederlandse hardlopers valt veel geld te verdienen. Dat heeft ook een Belgisch bedrijf door.

Het moet vandaag in New York de grootste beursgang ooit worden. En dit zijn de acht getallen die je moet kennen over Alibaba.

De bestuursvoorzitter van kinderopvangbedrijf Smallsteps, Jean-Pierre Bienfait, is opgestapt. Geen fraai verhaal: hij werkte sinds november 2013 bij Smallsteps’ voorganger Estro. Daar cashte hij voor een paar maanden werk twee bonussen. Estro ging kort erna failliet.

De Spaanse hotelketen Room Mate lanceerde deze week in Amsterdam een appartementenwebsite die met Airbnb moet concurreren. Het is de vraag hoe legaal de Spanjaarden bezig zijn.

Polderniews

In Schotland wijst een exit-poll op een ‘no’. 54 procent van de stemmers zou in het referendum tegen onafhankelijkheid hebben gestemd, meldt The Guardian. De uitslag wordt vanochtend verwacht.

Met het nieuwe Utrechtse poppodium TivoliVredenburg is van alles mis, meldt nrc.next. Door constructiefouten zijn de bassen uit de ene zaal in de andere zaal te horen.

Patatbakker Farm Frites bouwt een fabriek in China, aldus nu.nl. Het Nederlandse bedrijf wil in de stad Chifeng per jaar 70.000 ton friet – eenvijfde deel van alle patat in het land – gaan bakken.

While you were sleeping… in the US

Lastig voor sponsor Nike, al die zich misdragende sportlieden. Maar het sportmerk is verder in opperbeste stemming, schrijft de Portland Business Journal.

De nieuwe privacy-beloften van Apple krijgen lof van The Verge. Het zou mooi zijn als concurrent Google reageert met een nóg beter privacy-beleid, vindt de site.

Ook deze tech-tycoon stopt, meldt The Wall Street Journal. Larry Ellison maakte Oracle groot. Nu kan hij nog meer gaan zeilen.

While you were sleeping… in Asia

Australiërs kunnen binnenkort een pinpas voor bitcoins in hun portemonnee stoppen, schrijft The Age.

Dankzij vrouwen in China, meldt CNBC, zijn er nog nooit zoveel diamanten verkocht als vorig jaar.

Sony en Samsung hebben hoge verwachtingen van hun virtual reality-brillen, schrijft de Nikkei Review. Anders dan op de smartphonemarkt hebben de twee techbedrijven nog geen concurrentie uit China.

NRC Q’s citaat van de dag

“Alibaba brings to mind ‘open sesame’, representing that our platforms open a doorway to fortune for small businesses.” - Alibaba Group belooft gouden bergen.

NRC Q begint vandaag met een WhatsApp Broadcast. Wil jij als eerste een selectie van stukken die we publiceren en het nieuws dat we hebben? Meld je dan aan.

Veel succes vandaag. Heb je nieuws, commentaar of nu al spierpijn? Mail ons op nrcq@nrc.nl. Volg ons op Twitter en Facebook voor updates.

    • Anna Vossers