Turkije opent grens voor Syrische Koerden die op de vlucht zijn voor IS

Turkse veiligheidsdiensten houden wacht bij de grens tussen Syrië en Turkije. Syrische Koerden proberen te vluchten voor IS naar het buurland. Foto Reuters / Kadir Celikcan

Turkije heeft de grens geopend voor Syrische Koerden die op de vlucht zijn voor IS, zo schrijft persbureau AFP vanmiddag. Vanmorgen hadden zich honderden vluchtelingen bij de grens verzameld in de hoop te kunnen vluchten naar het buurland nu Islamitische Staat (IS) aan een opmars in het gebied bezig is.

Het betreffende gebied in Noord-Syrië is in handen van Koerdische strijders, en wordt geregeerd door een Koerdische partij. Maar de laatste maanden wordt IS steeds sterker in dit gebied, zo legt onze correspondent in Turkije, Marloes de Koning, uit:

“Vanochtend hadden strijders van IS 20 tot 30 dorpen overgenomen. Dat zorgt voor een grote stroom aan nieuwe vluchtelingen. Tot op heden zaten de Koerden in dit gebied vrij goed, tot de opmars van IS begon.”

De grens tussen Turkije en Syrië was dicht in deze regio. De Koning legt uit waarom:

“De Syrische Koerden werken militair en politiek heel nauw samen met de Turks-Koerdische guerillabeweging PKK, die vecht voor zelfbeschikking voor Koerden in Turkije. In de strijd tussen het Turkse leger en de PKK zijn ruim 30.000 doden gevallen.

Sinds ruim 1,5 jaar is er een wapenstilstand in Turkije, maar zijn PKK-strijders wel actief om de Koerden in Syrië te helpen. Turkije is bang dat deze vermenging ertoe leidt dat de strijd in Syrië via de Koerden ook overslaat naar Turkije en dat de Syrische en Turkse Koerden ooit samen een land willen vormen.

Het is niet zo dat Turkije Syrische vluchtelingen structureel tegenhoudt, in tegendeel. Turkije vangt al 1,3 miljoen Syriërs op.”

    • Annemarie Coevert