Topman kinderopvangbedrijf weg door ‘onrust en commotie’

De bestuursvoorzitter van kinderopvangbedrijf Smallsteps, Jean-Pierre Bienfait, is teruggetreden. Dat bevestigt Bienfait tegenover deze krant. Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken, PvdA) noemde de bonussen die Bienfait eerder ontving gisteren „laakbaar”.

Smallsteps heette eerder Estro, het grootste kinderopvangbedrijf van Nederland. Dat ging in juli failliet en maakte direct een doorstart. In de maanden ervoor kreeg Bienfait tweemaal een bonus, berichtte deze krant.

Asscher reageerde gisteren op Kamervragen over de bonussen. „Het verontrust mij niet alleen, maar ik vind het ook laakbaar als blijkt dat de top van een bedrijf zichzelf rijkelijk beloont vlak voor een faillissement.” Asscher zegt ook dat de curator de bonussen kan terugvorderen als die „inderdaad onrechtmatig zijn geweest”. De curator is bezig met een onderzoek.

In april kreeg Bienfait een bonus van ruim 41.000 euro over 2013, hoewel hij pas sinds november in dienst was. Ook de rest van de top kreeg een bonus. In juni ontving Bienfait nog een bonus van 25.000 euro. „Die bonussen zijn uitgekeerd omdat bepaalde doelen zijn behaald”, zegt Bienfait. „Die afspraken zijn al lang geleden gemaakt.” Wat die doelen waren, wil hij niet zeggen. Hij vergelijkt de bonussen met het betalen van de salarissen en van crediteuren. „We hebben netjes aan alle verplichtingen voldaan.”

Als reden voor zijn vertrek noemt Bienfait de „onrust en commotie” die na het faillissement en de doorstart zijn ontstaan. „De branche en het bedrijf moeten nu tot rust komen”, zegt Bienfait. „Ik heb geconcludeerd dat ik mijn verantwoordelijkheid moet nemen en het stokje door moet geven.” Bienfait en Smallsteps (250 vestigingen, 2.600 werknemers) willen niet zeggen of hij een vertrekpremie ontvangt.

Bienfait is op eigen initiatief vertrokken, schrijft Smallsteps in een nieuwsbrief aan het personeel. Intern bestond wel kritiek op hem, zeggen ingewijden. Bienfait zegt zich hier niet in te herkennen. Verder zou hij een slechte werkrelatie hebben gehad met zijn financieel directeur, Kris Geysels. Daar wil Bienfait niet op ingaan. Geysels is nu tijdelijk bestuursvoorzitter.

    • Teri van der Heijden