Topman kinderopvangbedrijf weg door ‘onrust en commotie’

Foto ANP

De bestuursvoorzitter van kinderopvangbedrijf Smallsteps, Jean-Pierre Bienfait, is teruggetreden, zo blijkt uit een interne nieuwsbrief aan het personeel, in bezit van NRC Q. Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken, PvdA) noemde de bonussen die Bienfait eerder ontving gisteren “laakbaar”.

Tweemaal een bonus

Smallsteps is het voormalige Estro, het grootste kinderopvangbedrijf van Nederland, dat in juli failliet ging en direct een doorstart maakte. In de maanden voor faillissement ontving Bienfait tweemaal een bonus, meldde NRC Handelsblad eerder.

Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken, PvdA) reageerde gisteren op Kamervragen over de bonussen.

“Het verontrust mij niet alleen, maar ik vind het ook laakbaar als blijkt dat de top van een bedrijf zichzelf rijkelijk beloont vlak voor een faillissement.”

Asscher zegt ook dat de curator de bonussen kan terugvorderen als die “inderdaad onrechtmatig zijn geweest”. De curator doet nog onderzoek naar het faillissement en de doorstart en de rol van de bestuurders en aandeelhouders.

‘Bonusafspraak lang geleden gemaakt’

In april ontving Bienfait een bonus van ruim 41.000 euro over het jaar 2013, hoewel hij pas sinds november dat jaar in dienst was. Ook andere leden van de top van het bedrijf kregen toen een bonus. In juni ontving Bienfait nog een bonus van 25.000 euro. “Die bonussen zijn uitgekeerd omdat bepaalde doelen zijn behaald”, zegt Bienfait in een reactie. “Die afspraken zijn al lang geleden gemaakt.” Wat die doelen waren, wil hij niet zeggen. Hij vergelijkt het uitkeren van de bonussen met het betalen van de salarissen en het betalen van crediteuren. “We hebben netjes aan alle verplichtingen voldaan.”

Als reden voor zijn vertrek noemt Bienfait de “onrust en commotie” die na het faillissement en de doorstart van Estro zijn ontstaan. “De branche en het bedrijf moeten nu tot rust komen”, zegt Bienfait. “Ik heb geconcludeerd dat ik mijn verantwoordelijkheid moet nemen en het stokje door moet geven.” Bienfait en Smallsteps (250 vestigingen, 2.600 werknemers) willen niet zeggen of hij een vertrekpremie ontvangt.

Rechtszaak

Het ‘flitsfaillissement’ van Estro is omstreden. Vakbond Abvakabo FNV spant een rechtszaak aan omdat de doorstart misbruikt zou zijn om goedkoop van personeel af te komen. Duizend mensen verloren hun baan. Ook het feit dat een van de oude eigenaren van Estro ook de nieuwe eigenaar van Smallsteps is, wekte verontwaardiging. Bienfait had ook belang bij deze constructie: hij kon topman blijven als dezelfde partij eigenaar zou blijven, schrijft de curator in zijn eerste openbare verslag.

Nu is Bienfait dus toch vertrokken. Op eigen initiatief, schrijft Smallsteps in de nieuwsbrief aan het personeel. Maar intern bestond wel kritiek op zijn functioneren, zeggen ingewijden. Bienfait zegt zich hier niet in te herkennen. Verder zou hij een slechte werkrelatie hebben gehad met zijn financieel directeur, Kris Geysels. Daar wil Bienfait niet op ingaan. Na het vertrek van Bienfait bij Smallsteps is Geysels benoemd tot tijdelijk bestuursvoorzitter.

    • Teri van der Heijden