Timmermans blij met steun voor onderzoek MH17

Minister Frans Timmermans (rechts) van Buitenlandse spreekt met zijn ambtgenoten Julie Bishop van Australië en Anifah Aman van Maleisië voorafgaand aan de zitting van de VN-Veiligheidsraad waar het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over de ramp met vlucht MH17 boven Oekraine wordt besproken. Foto ANP

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) voelt zich gesterkt door de grote steun van de internationale gemeenschap “voor de wijze waarop Nederland verantwoordelijkheid draagt” in het onderzoek naar de vliegramp van vlucht MH17.

Dat zei hij na afloop van de vergadering van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties in New York.

Timmermans is niet onder de indruk van de kritiek van de Russische VN-ambassadeur Vitali Tsjoerkin op het onderzoek in het oosten naar Oekraïne. Die stelde vanmiddag tijdens de zitting van de Veiligheidsraad onder andere dat het MH17-onderzoek voor “politieke doeleinden” werd ingezet door de betrokken landen. De Nederlandse minister kan het doel van de Russische kritiek moeilijk doorgronden.

“Sommigen stellen dat Rusland stapje voor stapje het onderzoek in diskrediet wil brengen. Maar dan is vandaag het omgekeerde gebeurd. De internationale gemeenschap heeft vandaag haar steun uitgesproken.”

Tsjoerkin gaf ondanks de kritiek aan het onderzoek naar de toedracht van de vliegramp boven het oosten van Oekraïne en de Onderzoeksraad voor Veiligheid te zullen steunen. “Kennelijk weegt de kritiek niet zo zwaar”, reageerde Timmermans daarop. De minister liet nadrukkelijk weten dat als Rusland punten heeft in te brengen in het onderzoek naar de neergestorte vlucht van Malaysia Airlines, het welkom is om dat te doen.

Maar Rusland moet wel een knoop doorhakken wat betreft de medewerking aan het onderzoek. Timmermans zei:

“Make up your mind. Ze zeggen in een adem: ‘we hebben geen invloed op de separatisten’ en ‘we zullen onze troepen terugtrekken’. Of je hebt er invloed en je bent er wel of je hebt het niet en bent er niet.”

Mogelijk spreekt Timmermans later op de dag nog met zijn Russische collega Sergej Lavrov in New York. Hij benadrukt:

“We zullen Rusland in ieder geval blijven aanspreken en in dialoog blijven”.

(Novum)