Terugkijken: Jerry Springer in College Tour

Jerry Springer werd in de jaren negentig wereldberoemd met zijn talkshow waarin gasten met enige regelmaat met elkaar op de vuist gingen. Hoe anders was de sfeer toen hij zelf onlangs bij College Tour te gast was.

Springer (1944) is meer dan die obscure talkshowhost van weleer. Hij was eind jaren zeventig bijvoorbeeld burgemeester van de Amerikaanse stad Cincinnati. En hij was meerdere malen (tevergeefs) kandidaat voor het gouverneurschap van de staat Ohio.

Springers ouders waren Joodse vluchtelingen met wie hij op vijfjarige leeftijd naar de Verenigde Staten emigreerde. In New York zag hij John F. Kennedy op televisie, en daarmee begon zijn fascinatie voor de politiek. Hij werkte, voor hij bekend werd, onder meer als politiek verslaggever voor het programma WLWT van NBC.

Ook zijn The Jerry Springer Show begon ooit als een serieus en informatief programma. Maar vanwege lage kijkcijfers veranderde de show al snel in een controversieel programma waarin ‘normale’ mensen hun problemen (vaak letterlijk) met elkaar uitvochten.

    • Niels Posthumus