Schotse premier Alex Salmond stapt op

Alex Salmond. Foto EPA / Andy Rain

De Schotse premier Alex Salmond stapt op als regerings- en partijleider. Dat heeft hij op een persconferentie gezegd. De Schotten stemden gisteren tegen afscheiding van het Verenigd Koninkrijk. Dat was een nederlaag voor Salmond.

Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar Premier Alex Salmond treedt af

Salmond had in de aanloop naar het onafhankelijkheidsreferendum de ja-campagne aangevoerd. Volgens NRC-correspondent Titia Ketelaar was zijn aftreden vandaag dan ook niet onverwacht:

“Hij had gezegd niet te zullen aftreden. Maar dit was vanochtend natuurlijk een persoonlijk en een politieke nederlaag: Salmond was het boegbeeld van de Yes Scotland-campagne, onafhankelijkheid voor Schotland was de raison d’etre van zijn Scottish National Party.”

Salmond liet vandaag weten dat hij trots is op zijn campagne en de ongekend hoge opkomst, die alle records brak. Hij zei:

“De campagne voor Schotland is niet voorbij en de droom zal nooit teloorgaan.”

Want met de uitslag van vanochtend is de discussie over de plek van Schotland in het Verenigd Koninkrijk nog niet voorbij. 45 procent van de kiezers heeft aangegeven niet in het Verenigd Koninkrijk te willen blijven. Dat is een duidelijk signaal dat er iets moet veranderen aan het huidige bestel.

Ook is binnen Schotland een diepe kloof aan het licht gekomen: die tussen de middenklasse die in het Verenigd Koninkrijk wil blijven, en de arbeidersklasse in de steden die overwegend voor onafhankelijkheid stemden.

Ketelaar denkt echter niet dat het aftreden van Salmond grote gevolgen zal hebben voor Schotland:

“Salmond heeft een hele goede vicepremier, Nicola Sturgeon. Zij is populair, en zal geen moeite hebben hem op te volgen.”

    • Niels Posthumus