Sarkozy terug in Franse politiek

Nicolas Sarkozy (midden) op archiefbeeld. Foto EPA / Ian Langsdon

De voormalige Franse president Nicolas Sarkozy keert terug in de politiek van zijn land. Op zijn Facebookpagina kondigt Sarkozy aan in 2017 opnieuw een gooi te willen doen naar het presidentschap, meldt persbureau Reuters.

Sarkozy schrijft op Facebook:

“Ik ben kandidaat voor het voorzitterschap van mijn politieke familie”.

Sarkozy wil weer de leider worden van zijn partij UMP, en wil die omvormen tot een brede volkspartij. Over een comeback van Sarkozy werd al enige tijd gespeculeerd, ondanks het justitieel onderzoek dat tegen hem loopt. In juli werd de oud-president vijftien uur lang ondervraagd op een politiebureau in Parijs. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij corruptie, machtsmisbruik en schending van zijn beroepsgeheim. Volgens Sarkozy is hij het slachtoffer van een politiek complot.

De 59-jarige Sarkozy was van 2007 tot 2012 president van Frankrijk. Hij verliet de Franse politiek nadat hij in 2012 de presidentsverkiezingen had verloren van de socialist en huidige Franse president François Hollande.

Sarkozy ziet echter zijn kans schoon nu Hollande de gunst van de kiezer lijkt te hebben verspeeld. Hollande weet de economie maar niet vlot te trekken en is verworden tot de minst geliefde president uit de contemporaine Franse geschiedenis.

Op 29 november wordt een nieuwe UMP-voorzitter gekozen. Onder de talrijke kandidaten voor die post bevindt zich ook Sarkozy’s rivaal Alain Juppé.

    • Niels Posthumus