Opinie

    • Frits Abrahams

Samen doorpakken

‘De PvdA is een ontzettend betrouwbare partij. Samsom speelt geen politieke spelletjes. Dat kan ie niet eens. (…) Er is totale transparantie in de relatie. We zijn bezig met een gigantisch pakket hervormingen. We gaan de kabinetten Lubbers I en Balkenende II voorbij. Dat lukt. Met de PvdA. De partij wordt zeer stabiel geleid. Samsom, Asscher, Spekman, Dijsselbloem: dat is een zeer sterk leidersteam.”

Het zou gezegd kunnen zijn door een trouw PvdA-lid in mijn familie, hoewel zelfs die toch iets meer scepsis zou laten doorklinken dan hier gebeurt. Die zou misschien gezegd hebben (ik heb het haar niet willen voorleggen, ik wil haar niet overbelasten): „In de politiek is niemand ontzettend betrouwbaar.” Of: „Hoe komt het dat een partij onder zo’n stabiele leiding vaak zo’n labiele indruk maakt?”

Voor wie het ontgaan is: deze lovende woorden waren afkomstig van premier Rutte, die ze aan de vooravond van de Algemene Beschouwingen tegen de pers uitsprak. Wie kwaad wil denken, zal herinneren aan de sympathie waarmee Rutte nog niet zo lang geleden als premier over de gedogende PVV sprak. Wilders prees hij toen om zijn ‘betrouwbaarheid’.

Maar misschien staan we aan de vooravond van een omkering van alle waarden, ook in de Tweede Kamer, en gaan we een periode tegemoet waarin de partijen alleen nog maar aardige dingen over elkaar zeggen omdat ze elkaar (ooit een keer) nodig hebben.

Samsom over de VVD: „Een uiterst loyale regeringspartner. Hoe lager de stand in de peilingen, hoe warmer de steun van Mark. Hij omhelst je met de kracht van een cobra. Wij hebben geen geheimen voor elkaar. Wij hebben samen een uniek pakket bezuinigingen afgesproken. De PvdA en VVD zijn nu zo ver naar elkaar toegegroeid dat onze fracties binnenkort gezamenlijk vergaderen onder afwisselende leiding van Zijlstra en mij. De jongeren krijgen dezelfde opleiding in ‘het klasje van Bolkestein en Kok’.”

Pechtold: „Zoals bekend wil ik niets liever dan zelf premier van Nederland worden. Ik heb de pakken, de praats, de looks en de brandende ambitie – nu de medewerking nog van Mark, Sybrand en eventueel, maar liever niet, Diederik. Zo moeilijk is dat niet, want ze vertegenwoordigen allemaal buitengewoon integere, transparante partijen. Natuurlijk, er moet nog wat gesleuteld aan het onderwijs en de belastingen, maar zo’n vaart loopt dat niet. Je hoort ons toch ook nooit meer over de kroonjuwelen van Van Mierlo?”

Buma: „Ook al hebben we tegenwoordig veel kritiek op ze, wij willen graag met de grote partijen samenwerken in een nieuwe regering. Wij zijn dan tot allerlei concessies bereid, waarover wij nu helaas geen transparantie kunnen bieden. Met Camille Eurlings hebben wij straks een ideale premier in de aanbieding: die wil met iedereen samenwerken, het liefst met Geert Wilders, zelfs als die tegen die tijd met Marine Le Pen in het huwelijk is getreden.”

Wilders: „Ze maken het land kapot, de regeringspartijen van nu. Ze overspoelen ons met een tsunami van asielzoekers, ze durven het Marokkaanse tuig niet het land uit te zetten, hoewel volgens recent onderzoek ruim 100 procent van het Nederlandse tuig van Marokkaanse afkomst is (zelfs Holleeder!), ze hebben van Nederland één groot kalifaat gemaakt, waar onze eigen oudjes niet meer over straat durven. Maar desondanks zouden wij tegen Mark Rutte zeggen als hij ons weer nodig had: ‘Niets liever, Mark! Wij pakken samen door naar het Nederland van vroeger!’”

    • Frits Abrahams