Google hoeft crimineel verleden niet te ‘vergeten’

Google hoeft geen zoekresultaten aan te passen die verwijzen naar het verleden van een Nederlander die is veroordeeld voor het uitlokken van een huurmoord – die overigens niet werd gepleegd. Dat heeft de rechtbank van Amsterdam bepaald in een kort geding dat tegen het bedrijf was aangespannen. Het vonnis werd vandaag gepubliceerd.

De persoon in kwestie beriep zich op het ‘recht vergeten te worden’ en wilde dat Google links verwijderde die onder meer verwezen naar de beoogde huurmoord. Google moet in de EU mensen in staat stellen hun naam te zuiveren in de zoekmachine – door links naar irrelevante, verouderde informatie los te koppelen van hun persoonsnaam. Dat was volgens de rechter nu niet het geval: „Negatieve publiciteit als gevolg van een ernstig misdrijf is juist blijvend relevant.”

Het ging niet alleen om links naar artikelen, maar ook om de autocomplete-functie, die zoekresultaten aanvult zodra een gebruiker begint te typen. Wie de naam van de persoon intypt, ziet de naam Peter R. de Vries, de misdaadverslaggever die de klager ontmaskerde. Tot nu toe hebben 130.000 Europeanen gevraagd om links uit Google Search te verwijderen, onder wie 7.000 in Nederland.