Hardliner tegen Rusland weg

De Poolse minister van Buitenlandse Zaken Radek Sikorski keert niet terug op zijn post in het kabinet van de nieuwe premier Ewa Kopacz. Sommige commentatoren hadden er eerder voor gepleit Sikorski in het nieuwe kabinet te handhaven om wille van de continuïteit. Sikorski stond bekend om zijn onverzettelijke opstelling tegenover Rusland tijdens de crisis in het buurland Oekraïne, die in Polen met grote ongerustheid wordt gevolgd. Sikorski gold eerder als kanshebber voor een hoge functie bij de Europese Unie en de NAVO. In plaats daarvan sleepte zijn chef, de vertrekkende premier Donald Tusk, de functie in de wacht van voorzitter van de Europese Raad, die tot dusverre door Herman van Rompuy werd vervuld. Sikorski wordt nu vermoedelijk parlementsvoorzitter. De nieuwe minister van Buitenlandse Zaken wordt de 51-jarige Grzegorz Schetyna., een voormalige minister van Binnenlandse Zaken en ex-vicepremier. (AP)