Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Overheidsfinanciën

Politiefunctionarissen verdacht van corruptie bij aanbestedingen

Een auto van de politie staat in het water op de Stationsweg in Baarn. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Het Openbaar Ministerie onderzoekt ‘integriteitsschendingen’ van een aantal politiefunctionarissen bij de aanbesteding van politievoertuigen in 2010. Dit schrijft minister Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Omdat er serieuze aanwijzingen zijn dat er sprake is van corruptie binnen de politie zal de nationale politie een nieuwe aanbesteding voor de levering van politievoertuigen beginnen. Het traject van een nieuwe aanbesteding zal naar verwachting meer dan een jaar duren.

Het onderzoek naar de vraag of de aanschaf van politieauto’s in het verleden wel eerlijk is verlopen, loopt al drie jaar. Opstelten schrijft de Kamer nu dat er de afgelopen weken bij het OM meer aangiftes zijn ontvangen tegen het Korps Nationale Politie inzake andere aanbestedingsprocedures. De minister schrijft:

“Het OM bestudeert deze aangiftes om te beoordelen of er sprake is van strafbare feiten.”

Opstelten laat de Kamer weten dat hij bezig is de inkoopprocedures bij de politie te verbeteren. Hij heeft een onafhankelijke klachtencommissie ingesteld waar leveranciers vermeende integriteitsschendingen kunnen melden.

“De klachtencommissie beoordeelt de bevindingen en adviseert mij en de Korpsleiding over eventueel te nemen maatregelen. Daar waar aanwijzingen zijn voor mogelijke strafbare feiten zal de commissie deze overdragen aan de bevoegde autoriteiten bij het ministerie van Veiligheid en Justitie.”