Op de achtergrond hoor je de lift suizen

De zalen van poppodium TivoliVredenburg lekken geluid. Daarom zijn verschillende concerten afgelast of verplaatst.

Wat is er toch mis met TivoliVredenburg? De samensmelting van poppodium Tivoli en muziekcentrum Vredenburg had de culturele trots van Utrecht moeten zijn. Met vijf grote zalen voor verschillende genres, zoals pop, jazz en kamermuziek. Maar bijna drie maanden na de opening kan de programmering door geluidsproblemen nog steeds niet doorgaan zoals gepland.

In juni werd bekend dat er geluid ‘lekt’ in de kamermuziekzaal Hertz. Muziek uit de jazz– en popzaal is daardoor te horen in de Hertz-zaal. Als gevolg daarvan kon het grootste muziekgebouw van Nederland in de zomer sommige concerten niet boeken. In juni en augustus is tijdens twee kamermuziekfestivals een aantal popconcerten bewust niet gepland. Vijftien concerten in de periode oktober tot en met december zijn ook verplaatst. Sommige shows gaan naar een andere zaal binnen het gebouw, zoals die van singer-songwriter Milow (van 27 oktober naar 30 november). Andere concerten, vooral kamermuziek, verhuizen naar een alternatieve locatie: twee oude kerken in hartje Utrecht. Daar hield TivoliVredenburg de afgelopen jaren al eerder klassieke concerten.

Ook de liften zorgen tijdens kamermuziekconcerten voor overlast. Regelmatig moeten de liften volgens Cas Boland, woordvoerder van TivoliVredenburg, stilgezet worden. „Anders maken ze teveel lawaai.”

Een ingewikkelde zoektocht

Toen in juni bekend werd dat er een geluidslek was, heeft de directeur dit gemeld bij de gemeente. Die gaf een onderzoeksbureau opdracht om de oorzaak te vinden.

Wanneer de geluidsproblemen worden opgelost, is nog onduidelijk. Volgens directeur Frans Vreeke heeft TivoliVredenburg zelf nog niets kunnen doen. Dat komt omdat het onderzoek, dat eigenlijk deze zomer afgerond zou zijn, een „ingewikkelde, tijdrovende zoektocht” is. „Midden oktober krijgen we een rapport van ons onderzoeksbureau, met oorzaken en oplossingen. Pas dan kunnen we aan de slag met een plan van aanpak.”

Het onderzoeksbureau, Level Acoustics, zegt nog geen uitspraken te kunnen doen omdat de conclusies nog „samengevat moeten worden”. In hun rapport wordt ook duidelijk wat de bijkomende kosten zijn.

VVD-raadslid André van Schie vreest dat de kosten verder zullen stijgen. Het begon bij 92 miljoen euro en liep tijdens het bouwen op naar 150 miljoen. „Als er nog meer kosten bijkomen moeten wij de subsidie verhogen, zodat TivoliVredenburg niet failliet gaat. Dat heeft consequenties voor de hele culturele sector, die dan minder budget krijgt.”

Nadat er een plan van aanpak is gemaakt, kan volgens Vreeke begonnen worden met de reparaties. Mogelijk kunnen een of twee zalen dan niet worden gebruikt. „Dat hangt af van de oplossingen die in het rapport naar voren zullen komen.” Vreeke verwacht dat het geluidslek vanaf januari 2015 gedicht is.

    • Marjolein Welling