Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Ook Senaat keurt Obama’s plan voor hulp aan Syrische rebellen goed

President Barack Obama.
President Barack Obama. Foto Reuters/ Larry Downing

Na het Huis van Afgevaardigden heeft ook de Senaat in de Verenigde Staten met zeer ruime meerderheid gestemd voor de plannen van president Obama om gematigde Syrische rebellen te laten trainen en te bewapenen. Obama kreeg zowel zijn eigen Democraten als belangrijke critici onder de Republikeinen mee. Het voorstel zal nu ter ondertekening naar Obama gaan.

Obama kwam met het voorstel als onderdeel van zijn strategie om de strijders van de Islamitische Staat (IS) “waar dan ook ter wereld” af te breken en te vernietigen. De rebellen die de regering wil laten trainen en bewapenen zijn zij die tegen zowel president Assad als IS vechten. Inmenging in Syrië ligt gevoelig, want in essentie is het bestrijden van IS het helpen van Assad.

Obama ziet de 78 stemmen voor en 22 tegen in de Senaat als bevestiging naar de wereld toe “dat Amerikanen verenigd zijn” in hun strijd tegen de extremistische jihadisten van IS.

“Wij, Amerikanen, leven niet in angst. We vermannen ons, we staan samen.”

Vrees dat wapens in verkeerde handen komen

Aanhangers van het voorstel zijn het met Obama eens dat er meer gedaan moet worden tegen de strijders, die grote delen van Syrië en Irak hebben overgenomen en de afgelopen maand voor internationale ontsteltenis hebben gezorgd door de onthoofdingen van twee Amerikaanse journalisten en een Britse hulpverlener. Inlichtingendienst CIA schatte vorige week het totaal aantal strijders op tussen de 20.000 en 31.500. Dat was beduidend meer dan een eerdere schatting.

Tegenstanders van het voorstel zijn bang dat de VS wapens aan twijfelachtige groeperingen gaat overhandigen, die als voornaamste prioriteit het omverwerpen van Assad hebben. Onder de tegenstanders waren enkele Republikeinse senatoren die in 2016 mogelijk een gooi naar het presidentschap willen gaan doen, zoals Rand Paul en Ted Cruz. Marco Rubio, een andere naam die veel genoemd wordt, steunde het voorstel van Obama wel.