Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Ontslaggolf bij persbureau Novum Nieuws – begint samenwerking met concurrent ANP

Persbureau Novum Nieuws gaat op 1 januari op in concurrent ANP. Door de reorganisatie verdwijnen 37 van de 52 banen. Dat heeft het persbureau gisteren aan het personeel medegedeeld.

Aanleiding zijn de verslechterde markt- en economische omstandigheden. „De markt staat al een aantal jaar onder zware druk. Het zoeken naar meer synergie is daardoor de enige manier om te overleven”, aldus Bram Bloemberg, directeur van Novum Nieuws.

Door de overname komen zowel Novum Nieuws als ANP, het grootste persbureau van Nederland, in handen van V-Ventures. Dat is de investeringsmaatschappij van de Vereniging Veronica, dat het ANP kocht in 2010. Novum behoudt een rompredactie met vijftien redacteuren.

Het wegvallen van deze arbeidsplaatsen wordt ondervangen door meer berichtgeving in te kopen bij derde partijen, waaronder Associated Press, Reuters en ANP, zo laat Novum weten in een persbericht.

Novum-directeur Bram Bloemberg en hoofdredacteur Jos Timmers vertrekken bij Novum. Het persbureau werd twaalf jaar geleden door Bloemberg opgericht als alternatief voor monopolist ANP, maar zag de laatste jaren steeds meer klanten weglopen. Met name kleinere, regionale dagbladen en de gratis kranten leunen sterk op ANP en Novum. Juist deze media verdwijnen, of kampen met bezuinigingen.

Novum en ANP waren de laatste jaren juist in een harde concurrentiestrijd verwikkeld. Verschillende klanten, waaronder NRC Handelsblad en nrc.next verruilden ANP voor het goedkopere Novum. De belangrijkste kritiek van het ANP op Novum was altijd dat het Amsterdamse bureau onder de prijs werkt.

In 2008 stonden beide partijen tegenover elkaar in de rechtbank. Novum moest ANP een schadevergoeding van 50.000 euro betalen. De rechtbank achtte het bewezen dat Novum-redacteuren tussen 2002 en 2004 met een valse sleutel inbraken in de afgesloten nieuwsserver van het persbureau.