NO: De opluchting duurt kort

16 oktober: Het Britse Lagerhuis komt bijeen. De drie partijen hebben beloofd dat het Schotse parlement meer macht krijgt. Daar wordt al over gemopperd door Engelse Lagerhuisleden. Maar de partijleiders zullen hard optreden tegen dissidenten.

Moeilijker wordt het om onvrede in Noord-Ierland en Wales te beteugelen. Als Schotland meer macht krijgt, waarom het Welshe en Noord-Ierse parlement niet? Wellicht wordt besloten om Schotse Lagerhuisleden minder stemrecht in Westminster te geven om aan wensen van Engeland tegemoet te komen.

25 januari: Het pakket aan nieuwe bevoegdheden moet rond zijn.

Mei: Lagerhuisverkiezingen. Wat gebeurt er in Schotland als de beloofde macht voor het parlement tegenvalt? Of als de Schotse Lagerhuisleden minder stemrecht krijgen in Westminster? Zal men dan massaal op de Scottish National Party (SNP) stemmen? En in Engeland: winnen de Conservatieven zodat er een referendum over EU-lidmaatschap komt?

Het nieuwe Britse Lagerhuis, het Hogerhuis en het Schotse parlement moeten wetgeving over nieuwe bevoegdheden behandelen. Voor de wetgeving die in 1999 het Schotse parlement oprichtte, waren elf maanden nodig.

Mei 2016: Schotse parlementsverkiezingen. Wint de SNP nog meer zetels als teleurstelling over bevoegdheden groeit?

Mei 2017: Als de Conservatieven in 2015 hebben gewonnen, komt er een EU-referendum. De kans is groot dat Engeland voor uittreding stemt, maar Schotland wil blijven. Dat kan de trigger zijn voor een nieuw referendum over Schotland.