Nederlandse bestsellers aan de toekomst uitgelegd

Geachte heer of mevrouw in Noorwegen die dit leest in het jaar 2114,

Een beetje vreemd voelt het wel, om een brief naar de toekomst te sturen, maar toen ik hoorde van het kunstproject Future Library wilde ik niet ontbreken. Dat schrijvers in een bos bij Oslo boeken inleveren die pas over 100 jaar gelezen mogen worden is een geweldig idee – instant eeuwigheid! Het eerste boek was van Margaret Atwood, die al zo veel heeft geschreven dat het niet erg is dat de nieuwe Atwood een eeuw in een bos blijft liggen. Er zijn ook bomen aangeplant, om papier voor de boeken te maken. Dat kan met houtpulp, lijm en water. (Het was leuker geweest om de boeken op e-readers uit 2014 te zetten en te kijken of u die apparaten aan de praat kon krijgen.)

Voor de schrijvers van de Future Books sloeg de twijfel uiteraard toe. Je wilt immers herinnerd worden met je beste boek, maar je wilt er ook bij zijn als mensen het lezen. Zoals u ziet heb ik een hele stapel boeken ingeleverd. Het is de zogenaamde Bestseller 60, met de best verkochte boeken in Nederland (Nederland was voor de inundatie een soort Noorwegen, maar dan platter, kleiner en drukker). Omdat sommige titels u niets zeggen, hier een kleine toelichting. De cijfers verwijzen naar de plaats op de verkooplijst:

2) Jos van Zoelen: André Hazes & ik. Van Hazes weet u natuurlijk alles. Dit is het boek van zijn chauffeur. Wij lazen graag boeken van mensen die beroemde mensen hadden gekend.

3) Rens Kroes: Powerfood. Ook zoiets. Dit is een boek van de zus van een beroemdheid. Weliswaar niet over die zus, maar over eten, waarvan wij toen nog dachten dat het gezond was.

5) Khaled Hoesseini: En uit de bergen kwam de echo. U zult het niet geloven, maar dat werd in onze tijd gelezen door volwassenen!

6) John Williams: Augustus. Dat zou u eens moeten herontdekken!

7) Rogier Boon: Wim is weg. Destijds werd beweerd dat dit een klassiek kinderboek was dat nu weer in originele versie verscheen. Iedereen geloofde het. (Het koekmannetje is veel beter).

8) Annegreet van Bergen: Gouden jaren. Wij waren geobsedeerd met technologische vooruitgang. Dit boek stond vol dingen die iedereen al wist over toenemende welvaart en nieuwe apparaten in de twintigste eeuw. Er zat ook een sticker op met de tekst: ‘In 1952 deelde ik een stofzuiger met mijn schoonmoeder.’ Echt! Dat vonden wij toen ook al heel gênant.

13) Karl Ove Knausgard: Schrijver. Wát? Heeft u nooit van de Knaus gehoord?

17) Sophie Hannah: De monogram moorden. Moderne thrillerschrijfster doet oude thrillerschrijfster na om meer aandacht te krijgen.

U ziet het, originaliteit was niet echt ons ding, maar we leefden wel in de Gouden Eeuw van de boekenmarketing. (De verkoop daalde.)